Seitan ali pšenično meso
Seitan je narejen iz rastlinske beljakovine (pšenične). Te beljakovini pravimo gluten. Uporabljamo ga kot nadomestek mesa, ker je podobne sestave in se enako navzame vonjav in okusa začimb in zelenjave. Veliko se ga uporablja v Azijski in vegeterijanski kuhinji.
Kako naredimo seitan ali pščenično meso:
Sestavine:
- voda
- moka – najboljša je polnozrnata
moko in vodo zmešamo v takšni količini, da lahko zamesimo testo v hlebček. Vzamemo posodo, vanjo damo hlebček in ga prelijemo z vodo. V vodi ga pustimo približno 2 uri. Vzamemo posodo s testom jo damo pod pipo in ga gnetemo v vodi. To gnetenje v vodi lahko imenujemo tudi izpiranje. Izpiramo toliko časa, da voda postane čim bistrejša. Na koncu vidimo, da nam ostane gumijasta gmota, katero oblikujemo v kepo. To kepo narežemo na kolobarčke in damo kuhat v vodo. V tej vodi, kjer se bo kuhal seitan naj bodo začimbe in zelenjava po našem okusu. Priporočamo vso zelenjavo, ki jo imate v hladilniku. Mi po navadi v vodo nasekljamo korenček, zeleno, čebulo, malo paprike in paradižnika ter na koncu še solimo. Vse skupaj kuhajmo še eno uro in seitan je pripravljen. Na koncu vidimo, da nastanejo pšenični zrezki, katere lahko uporabimo v omakah, lahko jih ocvremo, ali dodamo v juhe.