Domača veganska mocarela

Veganska mocarela

Dolgo časa veganske oz. rastlinske mocarele na policah trgovin sploh ni bilo moč najti. Z vedno večjim povpraševanjem po rastlinskih nadomestkih mlečnih in mesnih izdelkov se je pojavila tudi veganska mocarela, najdete jo lahko v bio oddelkih večjih prodajaln ali specializiranih trgovin.»Zakaj bi potem doma izdelovali mocarelo, če jo pa lahko kupimo,« se sprašujete. Morda sta najbolj tehtna razloga cena in naš veliki apetit, ki hrepeni po večjih količinah dobre stare mocarele.


Priprava »rejuvalaca«

Najprej moramo pripraviti »rejuvelac« oz. fermentirano vodo.

Rejuvelac dobimo s kaljenjem semen, kot so polnozrnata pšenica, oves, riž, proso, kvinoja, ječmen, rž in drugih vrst žitaric. Ko semena vzkalijo, kalčke zalijemo z vodo, ki jo pustimo dva dneva stati, da defarmitira.

Sestavine:

  • 2 skodelici neobdelanih indijskih oreščkov
  • polovico skodelice doma narejenega napitka »rejuvelac«
  • šcepec morske soli
  • od ½ do ¾ žličke koruznega sladkorja
  • 2 čajni žlički lističev agar agar
  • skodelica vode

Postopek: 

Indijske oreščke nekaj časa namakajte v vodi, nato jih odcedite in stresite v električni mešalnik. Temu pridajte še polovico skodelice »rejuvelaca«, eno čajno žličko soli in pol čajne žličke koruznega sladkorja (ksantan gumija). Vse sestavine mešajte dokler masa ni kremasta in gladka. Zmes prelijte v skledo.

Sledi počitek – maso pustite na sobni temperaturi od osem do štiriindvajset ur. Koliko ur bo potrebnih za začatek fermentacije je odvisno prav od sobne temperature.

Da bi maso še bolj zgostili dodajte čajno žličko agarjevega prahu, ki ste jo dobro zmešali v skodelici hladne vode in nato kuhali nekaj minut – dokler ni postala gosta in mehurčkasta.

Tako pripravljeni gosti agarjevi zmesi dodajte mešanici za mozzarello – vse skupaj premešajte z električnim mešalnikom.

Masa za rastlinsko mozzarello je pripravljena.

Sedaj je čas za oblikovanje mocarele, za kar uporabite zajemalko za sladoled. Kroglice nato položite v banjico,napolnjeno z ledom. Da bi se ohladile, jih za nekaj minut postavite v hladilnik, nato pa primerno mrzle pripravite  v solatah, sendvičih, burgerjih, na pici oz. kjer vam srce poželi.

V hladilniku v posodi z vodo, ki jo redno menjamo, jo lahko hranimo tudi dlje časa. Nato si večkrat po malem, ko jo pripravljamo v sendvičih za na pot ali zajtrk, obliznemo prste in razveselimo naše brbončice.