4 vprašanja o medsebojnih odnosih na katera boste zagotovo odgovorili napačno

locitev

Intuicija nas včasih prevara. Psihologi so si enotni, pri naslednjih štirih odgovorih o medsebojnih odnosih intuitivno podamo napačen odgovor.

Katere lastnosti so najbolj zaželene v medsebojnem odnosu?

Pogosto odgovor od nas terja kar nekaj razmišljanja, večinoma pa so na koncu odgovori enaki. Zanimivo je, da najprej pomislimo, katere lastnosti imamo mi in takšne pričakujemo tudi od partnerja, samo smo naučeni, da se podobne lastnosti privlačijo. Spomnite se svojega otroštva, prijateljica ki je rada z mamico pekla piškotke vam je bila bližje, kot prijateljica ki je raje z očetom spuščala zmaja.

Najpogostejše romantične lastnosti, ki naj bi nas pritegnile so dober smisel za humor, prijaznost, inteligenca in poštenost. Psihologi so dokazali, da omenjene lastnosti, za katere menimo da so najmočnejše vrednote v odnosih to sploh niso. Imajo veliko manjši vpliv kot mislimo. V raziskavi na ameriški univerzi so dokazali, da se želje oziroma pričakovanja udeležencev v raziskavi razlikujejo od potencialnega partnerja do partnerja. Glede na videz ocenimo kakšne lastnosti naj bi določena oseba imela in te lastnosti prevzamemo kot želene. Ženske naj bi pri moških cenile finančno stabilnosti in moški pri ženska zunanji videz. Vendar to ne drži. Privlačnosti in potencial za karierno uspešnost sta enako pomembna pri moških in ženskah.

Se na nasprotja privlačijo?

Vam je partner podoben ali je popolnoma drugačen od vas? Večina nas intuitivno domneva, da se od partnerja močno razlikujemo. Vedno ocenjujemo osebnostne značilnosti. Npr. vi ste družabni za razliko od partnerja, ki se bolj drži zase. Psihologi svarijo, da to ni pravi način ocenjevanja partnerja. V odnosu ste veliko bolj podobni partnerju kot si mislite. Eden izmed razlogov napačnih prepričanj o nasprotjih je ta, da iščemo izgovor, da kljub nasprotju s partnerjem sodimo skupaj. Popolni partner je najverjetneje podobne vzorcem, ki ste jih videli v svoji primarni družini. Saj poznate rek “jabolko ne pade daleč od drevesa”. Povezanost med partnerjema in podobnost se meri v njunem odnosu. Kar pomeni ,da je kljub različnim osebnostnim lastnostim vajin odnos močno podoben odnosu, ki sta ga videla in doživela v svojih primarnih družinah.

So ženske bolj romantične od moških?

Večina ljudi domneva, da so ženske veliko bolj romantične od moških. Ko ocenjujemo romantična prepričanja, so moški veliko bolj romantični kot ženske. Večina moških verjame na “ljubezen na prvi pogled” in da ljubezen vse premaga. Moški se hitreje zaljubijo in hitreje prvič rečejo “Ljubim te”. Eden izmed razlogov zakaj verjamemo, da so ženske bolj romantične je v izražanju svojih čustev. Ženske veliko prej jokajo, moški pa ljubezen izkazujejo s pomočjo pri gospodinjskih opravilih in skrbi za otroka.

Kateri spol ločitev težje prenese?

Še posebej po dolgem razmerju pričakujemo, da nas bo ločitev razočarala. Ko razmišljamo o ločitvi vedno ocenjujemo našo stisko po ločitvi. Že 10 tednov po ločitvi si večina posameznikov opomore. Psihologi ocenjujejo, da je razhod veliko manj boleč, kot ga je posameznik pričakoval. Naš psihološki imunski sistem se ob strahu pred negativnimi občutki aktivira in nam preprečuje nekatera dejanja. Psihologi so si enotni, da je razhod za tistega, ki prvi sprejme odločitev o ločitvi na kratki rok lažja, na daljši rok pa veliko težja zaradi občutka krivde in špekuliranja, kaj bi bilo, če bi se odločili drugače.

  • Članek mi je všeč
5