6 negovalnih olj, ki bi jih morali poznati

Olja

Negovalna olja so nepogrešljiv del kozmetike. Z njimi lahko nadomestimo kemične kremice, pilinge, odstranjevalce ličil, losjone za telo, balzame in maske za lase, kreme proti strijam in še marsikaj drugega. Za največji učinek uporabljajte hladno stiskana bio olja, saj le ta vsebujejo največ dragocenih snovi.

ARGANOVO OLJE

pridobiva se iz rastline ARGANIJA (Argania spinosa), ki izvira iz Maroka in Alžirije.  Sodi med sapotovke (Sapotaceae). Ta drevesna vrsta je endemit (raste samo tam) in je zavarovana (na seznamu naravne dediščine). Koze plezajo na drevo in jejo plodove.
Olje pridobivamo iz semen – jedrce je tesno zraslo z lupino, zato je potrebno ročno stiskanje in to je drago. Lupino je treba razbit, ločit jedro od lupine itd., to pa je dolgotrajno in mukotrpno delo, ki ga tradicionalno opravljajo ženske v Maroku in Alžiriji. Možna je tudi industrijska pridelava, a je tak produkt manj cenjen.
Poznamo 2 tipa arganovega olja: iz praženih semen (oreškast vonj, po lešnikih, manj vit.E zaradi ↑T) in hladno stisnjeno (iz nepraženih semen, zoprn, kiselkast vonj, po silosu, bolj učinkovit), ki se razlikujeta po barvi, vonju in okusu. Vonj olja težko prekrijemo, lahko ga npr. dajemo v nizkih koncentraciji ali ga rafiniramo. Olje je podobno olivnemu in se uporablja tudi v prehrani. Vsebuje veliko oleinske MK (45%), linolno (35%), palmitinsko (12%) in stearinsko MK (5%) ter karotenoide (0,4%), ki olju dajo barvo in sterole (do 1%, emolienti). Sicer pa je olje kar stabilno že zaradi karotenoidov in sterolov. Ni primeren za dolgotrajno rabo (oleinska MK).
Olje ima protivnetno, protitumorno in emolientno delovanje.

UPORABA: Odličen je za nego kože in las, prehrano

Maroška sladica iz arganovega olja

sestavine:

  • 50 ml arganovega olja
  • 50 ml mandljev
  • 50 g medu

V ponvi na suho opražimo mandlje in jih v sekljalniku zmešamo v pasto. Med mešanjem prilivamo olje. Nazadnje dodamo med. Jed se običajno uživa kot lešnikove kreme: za zajtrk na kruhu.

Arganovo olje za razpokane ustnice

Arganovo olje ne koristi le vaši koži in lasem, saj je odlično tudi za razpokane ustnice in za ohranjanje povrhnjice ustnic mehke in zdrave tudi v mrzlih mesecih in suhi klimi. Vtrite 1-2 kapljice in obrišite presežek.

JOJOBINO OLJE

Jojobino olje ekstrakt semena drevesa jojoba (Simmondsia chinenis) in pravzaprav ni olje, ampak vosek. Njegova sestava je je zelo podobna sestavi olja človeške kože (sebuma). Ravno zato pa lahko jojobino olje koristi tudi mastni koži. Kako? Koža namreč začne „verjeti“, da je proizvedla dovolj maščob in zato najde svoje ravnotežje. Jojobino olje je torej nekomedogeno (ne maši por). Jojobino olje koži nudi vlago ves dan, saj ne izhlapi tako kot vlažila na vodni bazi. Ni še dokazano, a izkušnje mnogih kažejo, da jojobino olje uravnoteža izločanje maščob. Kožo vlaži in hrani ter preprečuje nastanek gub. Hitro in globoko se vpije in ne pušča mastnega videza kože. Primerno je torej tako za mastno kot tudi za suho kožo ter celo za kožo, ki jo mučijo ogrci, saj ne maši por. Vsebuje veliko vitaminov, predvsem pa vitamin E in zaradi svoje posebne sestave kožo varuje pred vplivi iz okolja.

UPORABA: Jojobino olje lahko uporabite namesto običajne kreme za obraz in telo, pa tudi za nego las pred šamponiranjem ali za nego izsušenih konic. Odlično je tudi za nego obnohtne kožice, izsušenih ustnic ali kot alternativa za odstranjevalec ličil.

jobino olje za lasišče: Jojobino olje deluje tako, da lasišče očisti vseh ostankov blokiranega ali skorjasti sebum, kar vodi do zmanjšane izgube las in manj poškodb. Ima antibakterijske in protivnetne lastnosti, s tem pa lasišče ohranje čisto in zdravo. Še ena njegova lastnost je v tem, da solubilizira nečistoče nabrane v laseh. Ne samo da jojobino olje pomaga pri čistoči in mehkobi vaših las, njegovi keratoplastični učinki naredijo lase svetle in elegantne.

Jojobino olje za sijaj las: jojobino olje kot naravni serum, ki da vašim lasem zdrav in sijoč videz. Še posebej uporabno je za suhe lase. Z nekaj kapljicami lasem zagotovite potrebno vlažnost. Za dodaten sijaj jih lahko nanesete po celih laseh, ali pa ga enostavno uporabite za lasne konice. Če so vaši lasje poškodovani, zaradi kemikalij v izdelkih za lase, ostrih vremenskih pogojev ali onesnaževalcev iz okolja, uporabite jojobino olje, da zavarujete vlago v laseh, ki bo vašim lasem dala sijaj.

Jojobino olje za rast las: Uporaba jojobinega olja za pospeševanje rasti las je odlično naravno, domače sredstvo. Znano je, da vaši lasje izločajo sebum, naravno olje, ki vaše lasi obdrži navlažene. Včasih žleze izločija preveč sebuma, kar lahko blokira lasne folikle. To se kaže v poškodbi in izgubi las. Pogosto je rast las ovirana zaradi zamašenih foliklov. Jojobino olje preprečuje izgubo in tanjšanje las, ki ju povzročajo zamašeni lasni folikli. Jojobino olje raztopi in odpre te blokade ter spodbuja razvoj novih lasnih celic, kar vodi do rasti las.

MAKADAMIJEVO OLJE

Izvira iz Avstralije. Sodi med protejevke (Protaceae). Olje se stiska iz semen, ki so značilno okrogla. Lupino je težko razbiti in cela semena v Sloveniji redko najdemo. Je izredno bogato z maščobami -najbolj v rastlinskem svetu in vsebuje kar 70% maščobnega olja. Če se jih prenajemo lahko pride zaradi velike količine maščob do slabosti. Imajo močen in masten okus. Lahko jih tudi pražimo. Olje ima prijeten vonj in okus ter ugodno sestavo za nego. Vsebuje veliko palmitoleinske MK, v naravi pa redko najdemo tak bogat vir le-te. Njene fiziološke funkcije ne poznamo natančno, dejstvo pa je, da s staranjem vsebnost in sinteza palmitoleinske MK v koži pada. Možno je, da zavira procese staranja.

UPORABA: Makadamijevo olje ščiti in obnavlja kožo in lipidne bariere. Makadamijevo olje je primerno tudi za nego kože in las, vsebuje ga že veliko kozmetičnih izdelkov. Pri masažnem vtiranju v kožo se zelo dobro in hitro vpija, obenem pa krepi hidrolipidno zaščito ter izboljšuje vlažilen učinek kože. Primeren je tudi za nosečnice, ki naj se mažejo za preprečevanje strij, olje povečuje elastičnost in prožnost kože. Ker je sestava olja izjemno podobna sebumu, ga uporabljamo tudi za nego las. Sebum je naravno olje, ki ga izloča samo lasišče. Zato je makadamijevo olje odlično za suhe lase, v lase se hitro vpije, ne obteži las in ščiti lase pred škodljivimi vplivi iz okolja.

RICINUSOVO OLJE

Rastlina je ime dobila po klopu (”klošč” = po ljudsko klop), saj spominja nanj. Je strupena tropska rastlina, ki je pri nas vedno bolj priljubljena – kot okrasna rastlina. Najbolj strupena so semena (če otrok poje 3-4 semena, umre). Strupen je protein (ricin), ki pa je vodotopen in ga olje ne vsebuje.
Olje je nevtralnega okusa in vonja ter brez barve. Olje globje prodira v kožo, primerno je za nego globoko razpokane kože, za vgrajevanje v šminke, je dober emolient, pusti pa lepljiv in masten občutek zato ni primerno za mastno kožo. Primerno je za nego grobe, razpokane kože na nogah (pete, prsti). Je zelo viskozno in ga z lahkoto kombinirate z drugimi olji.

UPORABA: Olje se uporablja za nego obraza, telesa in nego las. Po odprtju ga hranilo na hladnem in temnem prostoru od 6-12 mesecev (priporočeno je hranjenje v hladilniku). Za pospreševanje rasti obrvi in trepalnic – s staro maskaro nanesemo ricinusovo olje na trepalnice in obrvi ter postopek ponavljamo 2 meseca.

LANENO OLJE

Izvira iz Sredozemlja, zahodne Azije. Sodi med lanovke (Linaceae). Olje se stiska iz lanenih semen. Velik proizvajalec tega olja je Nemčija. Iz lana se izdelujejo tudi oblačila (vlakna), vodni izvlečki (za hidratacijo), živila (kruh …) itd. Vsebuje tudi veliko sluzi. Olje je zelo nestabilno, zato se redko pojavi v kozmetični industriji. Olje je sušeče – če ga pustimo na zraku, se posuši in strdi – polimerizira, saj se MK zaradi oksidacije povežejo v polimer.  Laneno olje se uporablja v prehrani, kot dober vir omega 3. Odličen je tudi za uravnavanje prebave.

UPORABA: Priporoča se uživanje ene žlice olja med obrokom. Najlažje ga zaužijemo tako, da olje vmešamo v jogurt, ki ga zjutraj pojemo skupaj s kosmiči ali pa kar samega.

OREHOVO OLJE

Izvira iz Balkana in Azije, ter sodi med orehovke (Iuglandaceae). Olje se stiska iz semen. Plod (jedrca) se uporablja v prehrani in so bogata z maščobnim oljem. Primerno je za nego lasišča, za masaže in nočno nego obraza. Ob nabiranju orehov se roke obarvajo rjavo, čeprav je plod zelen. Gre za reakcijo z molekulami proteinov , ki se kovalentno povežejo in obarvajo poroženeli del kože v rjavo (Maillardova reakcija). Zato se izkorišča tudi kot barvilo. Lahko se pripravi macerat, ki se ga uporablja za nego lasišča, barvanje las ipd. Poleg tega deluje tudi kot antiseptik (protibakterijsko) in je primeren za nego aknaste kože.

Nasvet: Nareži zelene orehe v olivno olje in dodaj šentjanževe cvetove ter pusti 3 dni na soncu. Z njim bo vaša polt zgledala zagorela.

 

  • Članek mi je všeč
5
Sending
User Review
0 (0 votes)