70-letni babičin recept za krofe

Veganski krofi

Recept je star več kot 70 let po navdilih babice, ki je doživela 98 let. Babica je s krofi razveseljevala svoje otroke in kasneje tudi nas – vnuke. Priprava krofov je za mariskoga svojevrsten izziv, ampak po tem receptu vam bodo zagotovo uspeli. Vsako leto nadaljujemo s tradicijo peke krofov, le da smo že pred leti sladkor uspešno zamenjali z javorjevim sirupom, navadno mleko z ovsenim in navadno olje s kokosovim.

Sestavine:

Za približno 10 krofov potrebujemo:
– 500 g bele moke
– 1 dcl olja
– 20 g svežega kvasa
– žličko sladkorja
– ščep soli
– 2,5 dcl ovsenega mleka
– 200 g  agavinega sirupa
– 1 vrečko vanilijevega sladkorja
– ščepec muškatnega oreščka
– 1/3 čajne žličke kurkume za barvo
– marelično marmelado
– palmino maslo za cvrtje (lahko tudi kokosovo)
– sladkor v prahu za posip

Priprava:

• Kvas damo vzhajati v toplo mleko in mu dodamo žličko sladkorja.
• V drugem lončku zmešamo javorjev sirup in olje.
• Presejano moko zmešamo z vanilijevim sladkorjem, ščepcem soli, ščepcem muškatnega oreščka in kurkumo.
• Suhe sestavine dobro premešamo in vanje počasi vlivamo tekoče sestavine -kvasovo mešanico ter olje s sirupom.
• Dobro pregnetemo, nato pustimo vzhajati eno uro. Za čas celotne priprave krofov je zelo pomembno, da imamo prostor zelo topel, saj v nasprotnem primeru lahko testo “pade skupaj”.
• Ko je testo vzhajano, ga na pomokani površini razvaljamo na višino dveh centimetrov. Nato iz testa izrežemo kroge in jih položimo na prt. Pri tem pazimo, da so krogi nekoliko oddaljeni eden od drugega, da se pri nadaljnjem vzhajanju ne zlepijo. Pokrijemo jih s prtom in pustimo vzhajati še približno pol ure.
• Pripravimo  olje za cvrtje. Temperatura je primerna za cvrtje takrat, ko v ogreto olje potopimo do dna leseno kuhalnico in se ob njej počasi in enakomerno dvigajo mehurčki.
• Ko so krofi vzhajani, jih položimo v segreto maščobo z zgornjo, vzhajano stranjo navzdol.  Pečemo 3 na eni strani s pokrovko, in nato še 3 minute na drugi strani brez pokrovke. Krofi morajo v olju prosto plavati. Če nismo prepričani, ali so krofi že dovolj pečeni, lahko opravimo preizkus s špino, ki jo zabodemo od strani v notranjost krofa: izvleči jo moramo čisto. (tako preverjamo tudi druga peciva)
• Pečene krofe položimo na papirnate serviete da se maščoba odcedi. Hladite jih enega ob drugem, da se ne bi zmečkali. Ko se malce ohladijo, jih napolnimo z marelično marmelado in potresemo s sladkorjem v prahu.