8 znakov, da ste v strupenem razmerju

toskicno-razmerje

Vsako razmerje se začne z »medenimi tedni«, potem pa se začne umirjati. Na začetku je zabavno in vznemirljivo, kasneje pa razmerje čakajo preizkušnje. Lepe fotografije in srečni obrazi na socialnih omrežjih so pogosto le farsa pred dejanskim stanjem med paroma. Prepoznajte zdravo razmerje in se čim prej znebite strupenega razmerja, ki vam lahko pusti trajne posledice.

Dlje čaka kot  traja razmerje več padcev in vzponov boste doživeli. Čeprav je to povsem običajno je pomembno, da se zavedate negativnih vzorcev, ki lahko vodijo do strupenih učinkov.

Vprašajte se “Ali vem, kako zgleda nezdravo razmerje in kako ravnati s situacijo?” Predstavljajte si, koliko srčne bolečine se lahko rešite, če boste odgovorili na vprašanje na to vprašanje bolj poglobljeno. Lahko se stvari lotite veliko prej, preden bo prepozno, in odnos že doseže strupeno raven.

1. Vaš partner je postal apatičen

Ko opazite, da je vaš partner duševno otopel in brez volje, je morda znak, da se je začel odrekati razmerju. Opazili boste bodisi, da se z vami več ne prepira ali pa ga več ne skrbi za vaše želje.

Upanje, da bo razmerje delovalo lahko postane še bolj strupeno. Partnerju boste mogoče res vzbudili občutek krivde, kar bo še huje.
Vaš partner je prenehal občutek enake višine, ko se je odnos začel. In ko delate še težje, da bi razmerje

Kaj lahko naredite?

Preden sprejmete končno odločitev, je pomembno, da mu date zadnjo priložnost in si zagotovite varno okolje za pogovor.

Vprašanje “Ali si v redu?” Ponavadi ni najboljše vprašanje. Biti odkrit in odprt o čustvih je odličen začetek. “Zdi se, da sva v zadnjem času oddaljena, se tudi ti tako počutiš?”

Druga možnost je, da partnerju pustite nekaj časa in ne silite vanj. Nekatere težave morajo moški razrešiti sami, vi pa se med tem posvetite svojim hobijem ali temeljito pospravite stanovanje.

2. Partner vas nadzira

Pomemben del zdravega odnosa je sprejemanje skupnih odločitev. Ne pa sprejemanje odločitev eden za drugega. Ljudje, ki želji prevzeti nadzor čutijo potrebo, da so odgovorni za vse in to potrebo izražajo tako, da so manipulativni tako z okoljem kot z ljudmi okoli njih.

Če imate občutek, da morate partnerja prositi za dovoljenje za preproste stvari, kot je srečanje z drugimi prijatelji ali celo družinskimi člani, je to znak, da vas partner kontrolira.

Partnerji, ki čutijo potrebo po kontroli bodo uporabili tudi grožnje, zaradi katerih boste naredili kar hočejo in se morda celo izpostavili nevarnosti. Tako obnašanje izhaja iz globokega občutka negotovosti in je strupeno za vajin odnos. Ubija vsako priložnost za intimnost in povezovanje.

Na začetku se vam bo zdelo, da partner daje močnejše in boljše predloge, na koncu pa vedno obvelja po njegovo. Dejansko gre za sebično dejanje.

Kaj lahko storite?

Obvladovanje vedenje je reakcija na tesnobo, ljubosumje in negotovost. Med pogovorom bo partner morda celo priznal, da je bilo njegovo vedenje neprimerno in bi si morala več zaupati in se spoštovati. Če je tako, za vaju še vedno obstaja upanje.

Po drugi strani pa lahko partner prične z iskanjem izgovorov zakaj je tako. Eden izmed pogostih izgovorov je, da želi skrbeti za vas in preprečiti, da naletite na težave. Verjetno vas vaši partnerji vidijo kot osebo, ki jo je potrebno spremeniti.

Vaš partner včasih poskuša spremeniti vaše mišljenje, misli in prepričanja, da bi si s tem zagotovil več nadzora. Če je temu tako, razmislita o strokovni pomoči in si pričnete postavljati meje.

3. Vaš partner se vas sramuje

Se pogosto pri komunikaciji s partnerjem počutite kot grozne osebe? Če je vaš odgovor pritrdilen je mogoče čas, da začnete pozornost namenjati načinu, kako partner govori z vami. Če ugotovite, da vas partner vedno kritizira je to očitni znak, da se vas sramuje.

Sram naredi intimnost nemogočo. Namesto, da bi se počutili vključene v odnos, vas bo sram izoliral in počutili se boste osamljene.

Kaj lahko naredite?

Partner, ki se vas sramuje to počne zato, da bi se sam počutil bolje. Če menite, da so vas komentarji partnerja prizadeli je pomembno, da se vprašate ali je smiselno ostati v takšnem odnosu. Ljudje, ki se sramujejo drugih so ponavadi čustveno nasilni vam bodo pogosto dali občutek, da ste neumni in prepogosto izražate svojo bolečino npr. z jokom.

Govorite s partnerjem. Če noče poskušati in zavrača vaše občutke potem je najbolje, da z odnosom prekinete.

4. Vaš partner je pasivno agresiven

Ste kdaj naleteli na situacijo, ko ste vprašali partnerja ali vam želi pri nečemu pomagati, opazili pa ste da je to storil na odporen način? Med tem ko vam je pomagal se je pritoževal in bil nezadovoljen. Ste v razmerju z osebo, ki se do vas vede pasivno agresivno.

To je podobno tistem trenutku, ko nekoga vprašate, če je uredu in dobite odgovor »V redu sem«, vse pa kaže na to, da je nekaj hudo narobe.

Ljudje, ki so pasivno agresivni ne vedo kako jasno izražati svoje občutke. Pogosto pričakujejo, da boste sposobni brati njihove misli in občutke. Razlog za njihov občutek je pogosto strah pred razočaranjem nad drugimi. Zaskrbljeni so, da če ti ne odgovorijo ali nečesa ne naredijo, bo razmerja konec.

Pri obravnavi pasivno agresivnega partnerja je ključ, da mu pomagate, da se počuti varnega. Partnerju zagotovite, da cenite njegovo mnenje.

5. Vaš partner goji zamere

Partner, ki pogreva pretekle težave, ki sta jih že rešila ponavadi meni, da jih še ni prebolel. Partner vam dejanja še vedno ni odpustil. Več zamer se bo nabralo, slabše bo. Tudi če boste končali odnos, se boste ponovno znašli v enakem odnosu, zato se morate tako vi, kot partner navaditi pozabiti na zamere.

Najmočnejši odnosi so močni ne le zaradi pozitivnih situacij, vendar tudi zato, ker partnerja skupaj pravilno ravnata z negativnimi situacijami.

Če opazite, da vaš partner vedno na dan vleče pretekle težave, je mogoče čas, da ju ponovno razrešita. Verjetno boste morali brskati golobje, da boste ugotovili, da opravičilo ni dovolj. Za vse težave morda niste krivi vi, vendar partnerjevi pretekli odnosi.

6. Nespoštovanje vaših mej

Vaš partner želi doseči svoje, ne glede na posledice. Nekajkrat vas to ne bo motilo in se boste vdali brez boja, kasneje pa to vodi v strupeno razmerje.

Ljudje v zdravih razmerjih razumejo, kje ima partner meje. Trdno braniti svoje meje je včasih težko, še posebej ko so vpletene ljubljene osebe. Kljub temu pa je odgovornost na vas, da jih postavite. V nasprotnem primeru partner nikoli ne bo vedel, kdaj jih je prestopil. Na koncu boste vi nezadovoljni, izčrpani in preobremenjeni. Če ugotovite, da partner pogosto prečka meje jih postavite ponovno.

7. Vajin odnos je negotov

Če pogosto občutite strah in se sprašujete kako se bo partner odzval na vašo željo, ste že v toksični vezi. Morda čutite potrebo, da skrijete sms-e od prijateljev in družine, ker se bojite partnerjeve reakcije. Bojite se odpraviti s sodelavci na pijačo, da ne bi partner postal ljubosumen.

Ob predpostavki, da ste zvesti in skrbni in vas navdaja občutek strahu in tesnobe to pomeni, da se ne počutite več varne. Najbolj zdrav odnos je zgrajen na zaupanju in odprti komunikaciji.

Takšno obnašanje pogosto izhaja iz strahu in negotovosti vašega partnerje zaradi bolečin v preteklosti. Ključen element je zagotavljanje varnosti.

8. Vaš partner je preveč odvisen od vas

Če vedno razmišljate namesto partnerja in preverjate ali ima sabo denarnico in ključe, ste sami razvili partnerjevo odvisnost. S tem ste si vzeli del svobode in prevzeli vlogo služabnika.

Partnerju povejte kako se počutite, skupaj se dogovorita, za katere stvari ponovno skrbi on in za katere vi. Postavite si meje in se zavedajte, da niste v enostranski vezi.