Agavin sirup

Agavin sirup

Kot je vedno bolj priljubljen zdrav način življenja je priljubljen vedno bolj tudi agavin sirup. Sirup agave je popularen kot zdrav nadomestek sladkorja.

Gre za sirup ali nektar rastline, ki raste pretežno v Mehiki in južni Afriki. V mehiki iz agavinega sirupa delajo tequilo. Nekateri ga imajo zelo radi, so pa tudi ljudje, ki ga ne marajo. Načeloma je znan tudi kot veganski nadomestek medu. Z agavinim sirupom se lahko kuha, zaradi dobre topnosti pa se lahko uporablja tudi v hladnih pijačah, na primer smoothi-ji in ledeni čaj. Je slajši od namiznega sladkorja ali saharoze. Slajši naj bi bil od 1,3-1,7krat odvisno od proizvajalca in rastline. V osnovi obstajajo tri vrste agavinega sirupa.

Nekaterim je zelo všeč in se radi pohvalijo, da pripomore k boljšemu počutju. Čeprav nekateri prisegajo, da je zdravo sladilo, z agavinim sirupom ni dobro pretiravati. Njegov vpliv na krvni sladkor je primerljiv s fruktozo, ki ima sicer manjši glikemični indeks kot namizni sladkor. Uživanje velikih  količin fruktoze pa ima lahko negativne posledice na zdravje. Sama rastlina ima pozitivne učinke za zdravje, problem je predelava. Ob predelavi se vse pozitivno izniči ostane pa le sladka fruktoza, ki jo prodajajo na zdravem oddelku v trgovini. Na kratko povedano, sam agavin nektar iz komercialnim sirupom nima skoraj nič skupnega. Ker ima nizek glikemični indeks, nima direktnega vpliva na povišanje krvnega sladkorja ob mali uporabi in drugače deluje na telo. Na dolgi rok naj bi ob uživanju tega sirupa prišlo do bolezni srca in ožilja, do bolezni jeter,  težav s holesterolom in celo raka. Agavin sirup vsebuje do 95% fruktoze kar je dosti slabše od navadnega sladkorja, ki vsebuje fruktozo in glukozo.

Kot nadomestek sladkorja bi lahko priporočali lucumo ali stevio, slednjo lahko uživajo tudi diabetiki.