Bolečine v trebuhu? Vzrok je slaba prebava

Trebuh

Nepravilna prehrana, ki temelji na hrani, oropani hranilniih snovi ter polni kemikalij in konzervansov, pokvari razmerje min vodi v slabo prebavo, slabše vrskavanje hranil, porušeno črevesno floro in hudih težav z želodcem.

Težave s prebavo se pojavijo, ko telo ni sposobno hrane prav razgraditi. Med vzroke zanje štejemo pomankanje klorivodikove kisline v želodcu, nezadostno žvečenje, neustrezno kombiniranje živil, preveč popite tekočine med obrokom pomanjkanje encima trebušne slinavke in stres. Kronična slaba prehrana pa pripomore k boleinam v želodcu.

Ko hrana ostane neprebavljena, delci ustravijo strupene stranske produkte, ki družijo črevesno steno in povzročajo povečano propustnost. Stupi lahko nato preidejo skozi sluznico in vstopijo v krvni obtok. Kri zazna te delce kot tujke in sproži odziv protiteles, tako da pozove bele krvničke na ooč, z namenom obvarovanja telesa. Vendar pa s tem izzove vnetje, alergijske rekacije in občutljivost na hrano. Potleg tega neprebavljeni delci hrane začnejo fermerntirati, kar spodbudi razraščanje bakterij, glivic in zajedalcev. Med simptome slabe prebave štejemo spahovanje, napihjenost, bolečine v trebuhu in zgago.

Pomankanje encimov

Pomanjkanje encimov je vzrok za slabo prebavo. Encimi so beljakovine in delujejo kot kataliatorji, ki sprožijo kemijske reakcije v telesu. Čeprav telo tvoji svoje encime, mora da bi bilo čim bolj zdravo, proizvajati svoje encime. Večinoma encimov se v hrani, ki je pridelana, prečiščena ali skuhana nad 47 stopinj, uniči. Surova živila oz. skuhana v sopari pa se z encimmi bogata. Ko encimov v telesu pomanjkuje, trebušna slinavka,ki izloča prebavne encime, prevzame večji del dela na svoja pleča. Poleg tega je njena naloga tudi tvojrjenje inzulina, hormona, ki vzržuje raven sladkorja v krvi. Uživanje večjih količin prečiščenih oglikovih hidratov, sladkorja ter kuhane in predelane hrane preobremeni trebušno slinavsko in oslabi njeno delovanje, mi pa smo zato bolj podvrženi obolenjim kot so hipoglikemija in sladkorna bolezen.

Črevesna Disbioza

Črevesna disbioza je naravnovesje mikroorganizmov, ki prizadenejo prebavni trakt in zmotijo vsrkavanje hranil. Povzroča jo slaba prehrana, alkohol, droge, stres, slaba prebava, težave z odvajanjem, jemanje antibiotikov, stereoidi, protivnetna zdravila, toksini težkih ovin in zdravil, ki zavirajo imunski sistem. Črevesna disboliza prispeva k revmatiskemu artirisu, multipli sklerozi, pomanjkanju vitamina D12, kronični utrujenosti,, cističnim aknam, zgodnjim stopnjam raka na debelem črevesu in prsih, alergijam in občutljivosti na hrano in luskavici.

Zaprtje

Glavni vzrok zaprtja je nazadosten vnos vode in vlaknin, ki bi jih telo moralo prejeti s svežim sadjem, zelenjavo in polnozrnatimi žiti. Ko žito prečistimo, ga oropamo mineralov in vlaknin ter tako telesu odtegnemo hranila in pomoč pri čiščenju sten  debelega črevesa, ki jo vlaknine ponujajo.