Iz česa je moje oblačilo?

oblacila

Ali veste iz kakšnih materialov je vaše oblačilo in kako to vpliva na vas? Številni izdelovalci oblačil danes že ponujajo oblačila iz organsko pridelanih rastlinskih vlaken, ki jih med predelavo ne belijo. Te naravne materiale barvajo s pigmentnimi barvili. Tako dobijo mehkejše barve, ki so bolj podobne barvam v naravi.

100 % naravni materiali

Organski bombáž so naravna vlakno. Dejansko so to semenske nitke rastline bombaževec (lat. Gossypium). Te nitke omogočajo, da veter semena prenaša na velikih razdaljah. Največkrat jih predejo v tanke niti, iz katerih se tkejo tkanine.

Volna se pridobiva s striženjem ovac. Volneno vlakno odlikuje vrsta zanimivih lastnosti: kodravost, ki daje volni elastičnost, voluminoznost, prožnost, mehkost ter dobre toplotno – izolacijske lastnosti, samougasljivost, zaradi česar se uporablja v posteljnih vložkih in preprogah, visoka stopnja upogljivosti, zaradi česar so izdelki trpežni, zaradi mikroskopsko majhnih por na površini vlakna omogoča navzemanje človeškega znoja.

Svila So vlakna iz kokonov sviloprejke To je bleščeča, fina, mehka, trdna nit, s katero se gosenica sviloprejke oprede v zamotek . Svila je naravni protein, tako kot človeški las. Vsebuje naravno lepilo sericin, ki ga izloča sviloprejka in se med proizvodnjo tkanine ohrani, uniči pa se če tkanino peremo v vroči vodi, zato se svila skrči. Nit se odvije od kokonov, potem ko bubo zamorijo s segrevanjem v vroči vodi. Od srednjega dela kokona se odvije 300-900 m dolga nit. Za 1 kg niti je potrebno 2.5-4 kg suhih kokonov. Večinoma morajo za uporabo združiti in posukati več niti.

Tkanina iz konoplje je na pogled, otip in po lastnostih zelo podobna lanu. Mešanica med konopljo in bombažem združuje lastnosti obeh, kot so tipična groba struktura, zračnost, prijetnost. Uporablja se za širok izbor oblačil, predvsem poletna lahka oblačila, za srajce, hlače, kostime, obleke, pa tudi za posteljno perilo, prte, zavese in druge dekorativne tkanine.

Tkanina iz kapokovca (kapok) je izdelana iz azijskega dreva Kapokovec, katerega semena, ki se nahajajo v strokih, so obdana s svilastimi, bombažu podobnimi vlakni. Vlakna so votla in v njih je ujet zrak, zato so osemkrat lažja od bombaža in ima s tem tudi odlično izolacijsko lastnost. Kapok je lahka nealergena, netoksična brez vonja tkanina in odporna na gnitje. Uporab se za polnilo pri rešilnih jopičih in vzglavnikih. 

tkanina iz lanu ima v sodobni uporabi in modnih smernicah velik ugled zaradi svojega naravnega videza in tipičnih lastnosti. Lanena tkanina je groba, vendar zračna, ni statična in je prijetna za nošnjo. V primerjavi z bombažno tkanino je lanena veliko močnejša in ima lepši lesk, vendar pa se zaradi togosti vlaken izdelki značilno mečkajo. Uporablja se za širok izbor oblačil, predvsem poletna lahka oblačila, za srajce, hlače, kostime, obleke, pa tudi za posteljno perilo, prte, zavese in druge dekorativne tkanine. Primeren je za osebe, ki sprejmejo dejstvo, da bo njihovo oblačilo pomečkano.

Kemična vlakna, ki imajo lastnosti naravnih materialov

 • Acetat, bolj znan kot umetna svila, je derivat celuloze. Oblačila iz acetata so mehka, lepo padejo in imajo dobro vpojnost.
 • Modal je po videzu najbolj podoben bombažu. Gladka mehka in težka tkanina je primerna za spodnje perilo.
 • Viskoza je prvo komercialno umetno vlakno, ki ima dobre vpojne lastnosti in se lepo prilega.
 • Tencel naj bi bil največji dosežek tehnologije vlaken, saj ima, čeprav je izdelan kemično, najbolj podobne lastnosti naravnim materialom. Ponujajo ga kot novo izboljšano viskozo. Manj se krči, je bolj trpežen, izjemno mehak, lepo se prilega in ima čudovit otip.

Sintetični materiali

Sintetični materiali ne dihajo, so lažje nosljivi in prijetnejši na otip. Sintetični materiali motijo naravno električno polje telesa. Koža v nekaterih sintetičnih materialih težko diha in nastaja veliko statične elektrike. Po načelih Feng Shui so sintetični materiali slaba izbira.

 • Poliester se največkrat uporablja kot topla podloga bombažnim jopicam in puloverjem, za izdelavo flisov in podobnih gladkih, debelejših in toplejših izdelkov.
 • Poliamid uporabljajo v mešanicah z naravnimi materiali. Poliamid je obstojen proti mečkanju, ne spreminja oblike ne barve. Iz njegovih vlaken se izdelujejo tudi nogavice in žensko spodnje perilo.
 • Akril je videti kot bombaž ali volna, a je veliko cenejši. Težava z akrilom je, da se telo ob spremembah temperature začne hitro potiti in ker akril ni zračen, pride do neprijetnega vonja. Slaba stran akrila je tudi, da se pri sušenju zelo raztegne.
 • Elastan je zaradi izredne elastičnosti primeren v mešanici z naravnimi materiali. Vedno ga uporabljajo v kombinaciji z drugimi tekstilnimi vlakni, predvsem za povečanje raztegljivosti in dosego visoke elastičnosti. Uporablja se za izdelavo nogavic in drugih finih pletenih izdelkov
 • Neopren imenujemo tudi polikloropren in spada v skupino sintetično pridelanega kavčuka, ki je pridobljen s polimerizacijo kloroprena. Iz njega so idelane potapljaške obleke.
 • Microfibra so sintetična vlakna z gostoto manj kot en den. Microfibra materiali so večinoma lahki, odporni na gubanje. Lepo se prilegajo, ohranjajo obliko in so odporni na piljenje. Prav tako so razmeroma močna in vzdržljiva, v odnosu do drugih tkanin s podobno maso.
 • Članek mi je všeč
5
Sending
User Review
2.33 (3 votes)

Ni komentarjev

 1. 5ab | Osnovna šola Dob on 15 marca, 2020 at 6:33 pop

  […] ki je poljubne oblike, zapiši v zvezek. Ena izmed spletnih strani, kjer boš našel podatke je: https://vegilandija.si/iz-cesa-je-moje-oblacilo/ […]

Komentiraj