Kaj pomeni Feng Šuj?

Feng suj

Že nekaj desetletji je fenš šuj poznan tudi v zahodnem svetu. Vedno več ljudi se pri gradnji in oblikovanju stanovanjskih ter poslovnih prostorov obrača na starodavno vedo- kitajske nauke harmonije. Stara kitajska umetnost, ima korenine že več kot 6000 let nazaj s ciljem harmoničnega oblikovanja prostorov.

Feng Šuj = Veter, Voda

Izraz Fenš Šuj pomeni voda in veter. Voda in veter sta v stalnem gibanju, kot je tudi energija okoli nas. Tudi na videz trdni predmeti, kot so miza, stol, okno, vrata, nosijo energijo. Feng šuj predstavlja usklajenost človeka z naravo in njenim gibanjem. Starodavne kitajske kulture pravijo, da naj bi pravilno zgrajena hiša prinašala srečo.

Zanimivo je, da je v Hongkongu več kot 90 % hiš grajenih po načelih Feng Šuja.

Či energija

Bistvo feng šuja je prestrezanje in zbiranje čija energije. Či energija predstavlja energijo določenega prostora, ne da bi le ta zaostajala. Či energija teče skozi telesa ljudi, živali in rastlin. Či teče skozi nas in tudi v nas. Energija ČI odloča o našem razpoloženju in naših čustvih. V nasprotju z zahodnim svetom, ki v središče postavlja materijo, energija ČI povezuje vse živo in neživo. V zahodni terminilogiji ni besede, ki bi imela enak pomen kot či. Feng Šuj posveča svojo pozornost predvsem čiju v zdradbah. Či se giba skozi zgradbe, in sicer teče skozi vrata in okna ven in noter, delno pa lahko prodre tudi skozi gosto materijo, kot so stene. Oblika zgradbe, položaj vrat in oken in gradbeni materiali lahko spremenijo tok čija. Položaj sonca in lune močno vpliva na či v zgrabah. Vzorec čija se spreminja skoraj iz ure v uro.

Nekateri predmeti, oblike in stavitve v vašem domu lahko povzročajo neugoden či in s tem škodijo vašemu zdravju. Nekateri materiali pa na či učinkujejo negativno.

Kateri materiali so po Feng Šuj primerni za naše stanovanje?

Jin Jang energija

Energija Jin Jang nastaja iz celote. Iz jin janga se razvije pet elementov, osem trigramov in vse stvari univerzuma. Jing Jang sta del trajnostnega procesa srememb v neprestanem stremenju po uravnoteženju. Stvari, v katerih je večina jina, privlačijo jang in obratno. Jin tip človeka je pasivnejši in mirnejši, vendar v življenju lahko postane zelo aktiven in se približa jangu.

Jin in Jang nista absolutno povezana, ampak ju je treba razumeti kot medsebojni odnos. Udobno sedenje v naslonjaču je bolj jin kot sprehajanje a bolj jang kot spanje.

V vzhodni filozofiji in življenjskemu nazoru, vse stvari stremijo k ravnotežju. Vendar popolno ravnotežje ne obstaja, kajti vsaka stvar je bolj jang ali bolj jing. Nič pa ni samo Jin ali samo Jang, kot tudi človek nima samo negativnih ali samo pozitivnih lastnosti. V vsaki temi je mogoče najti luč in obratno. Vsaka lepa vrtnica ima trnje.

Pet elementov

Pet elementov oziroma pet energij je povezanih z oblikami, barvami in materiali. Z uporabo različnih oblik in barv lahko pet elementov oziroma pet energij vnesete v svoj domu. Pet pomembnih elementov predstavljajo: zemlja, let, ogenj, kovina in voda. Enak kot Jin in Jang so elementi povezani z letnimi časi in deli dneva. Vsak od petih elementov opisuje posebno energijo či, ki je povezana z določeno stranjo neba, ta pa je spet odvisna od položaja Sonca na določen dan.

Pet elementov se manifistira tudi v letnih časih. Pomlad predstavlja les, poletje ogenj, zgodnja jesen zemljo, jesen kovino in zima vodo.

Oglej si še: Povezanost petih elementov Feng šuj

  • Članek mi je všeč
5
Sending
User Review
0 (0 votes)

Komentiraj