Kaj sanjajo dojenčki?

dojencek

Nič ni lepšega kot mirno spanje dojenčka, kaj pa se pravzaprav zares dogaja v njegovi majhni glavici? Ali sanja Ali se  za tem spokojnim izrazom odvijajo fantastične drame, kot so gledališke predstave za zaprtimi zavesami?

Odgovor znanosti

Psiholog David Foulkes, eden vodilnih svetovnih strokovnjakov za pediatrično sanjanje, navaja, da ljudje pogosto zmotno izenačijo sposobnost svojih dojenčkov s svojo sposobnostjo dojemanja sanj je poudaril Foulkes v “Dreaming the Children and Development of Consciousness” (Harvard University Press, 2002).

Toda glede na omejene izkušnje dojenčkov in nezrelost doječkovih možganov, Foulkes in drugi nevroznanstveniki menijo, da so v prvih nekaj letih življenja brez sanj.

Otroci vstopajo v fazo REM, tako kot odrasli

To trdijo kljub dejstvu, da speči dojenčki od rojstva naprej vstopajo v fazo spanja REM (hitrega gibanja oči) – tistega, v katerem odrasli sanjajo. Novorojenčki preživijo polovico časa spanja v REM, ki ga spremljajo utripajoče oči, trzanje telesa in značilen žagast vzorec na skeniranju možganov. Za primerjavo, odrasli preživijo le eno četrtino svojega časa spanja v REM, preostanek pa v ne-REM fazi brez sanj, ki jo zaznamujejo počasni možganski valovi. Če bi dojenčki sanjali med REM-om, bi sanjal več kot 8 ur v celem dnevu. Iz praktičnega vidika si lahko razlagamo, da bi za izvedbo procesa sanj otrok potreboval ogromno vsebine. V resnici pa pozna le spomine, ki jih je zbral v stanovanju, na sprehodu, oblike igrač in obraze staršev. 

vir: https://www.livescience.com

[wp-review]