Kako pravilno shranjevati začimbe, ki jih človeštvo uporablja več kot 10.000 let

Zacimbe

Uporaba dišavnih zelišč in začimb je stara toliko kot človeštvo. Začimbe so vedno bile pomemben dodatek jedem in pijačam. Reševale po so tudi zdravje in življenje. Čim bolj je bila kultura razvita, tem bolj rafinirani so uporabljali zelišča, tem važnejše so bile dišavne začimbnice kot trgovsko blago. Začimbe so morali za vsako ceno pripeljati  z Orienta ali Kitajske.  V nekaterih obdobjih so bile dražje kot dragulji in zlato. Preprosit ljudje so uporabljali domače začimbe, ki so bile zastonj ali pa so zanj odšteli zelo malo denarja. Zdravnika si niso mogli privoščiti, zelišča pa so bila vedno na voljo. Hkrati so pusto jed spremenili v okusno.

Še preden so predniki odkrili ogenj so poznali začimbe in njihov pomen. Dokaz so glinene tablice Sumerce v Mezopotamiji, kjer so opisali lovor, timijan in kumino. Stenske slike na Kreti opisujejo koriander, zeleno in meto. 3500 let star papir egipčanske grobnice vsebuje kar 800 receptov z zelišči ni začimbami. Stari Rimljani so začimbe uporabljali v tako velikih količinah, da so jih svarili pred čezmerno uporabo. Lepe Rimljanke so se parfumirale z majaronom in meto, legionarji pa so dišali po zeliščih. V 18. in 19. stoletju je gospodinja, ki je znala uporabljati zelišča veljala za pravo meščansko gospodinjo, na domačem vrtu zelišč ni smelo primanjkovati, industrijska revolucija in razcvet medicine pa je zelišča prikazal kot ne potrebna in so počasi tonila v pozabo.

Okenska zelišča

Jed je najboljša iz svežih zelišč. Mnoge kuhinjske začimbe oz. zelišča lahko gojimo na balkonu v zabojčku za rože. Zelišča morajo biti v zaščiteni, sončni legi. Zelišča, ki jih gojimo v lončku  na balkonu ne pobiramo tako pogosto kot na vrtu. Kako pa le te shranjevati za poznejši čas?

Mnoge kuhinjske začimbnice lahko sušimo. Obstajajo pa tudi drugi načini konzerviranja.

Sušenje

Sušimo jih v zračnem, suhem prostoru, ki je zaščiten pred soncem. Pri takem sušenju izgubijo aromo.

Izsušitev

Začimbnice lahko izsušimo v pečici. To je primerno za okolja z visoko stopnjo onesnaženosti in če smo zelišča pred sušenjem morali umiti, v nasprotnem primeru je najboljši način naravno sušenje na zraku. Začimbnice v pečici sušimo na 50 stopinj, ob tem morajo biti vrata pečice odprta.

Zamrzovanje

Nekatera zelišča lahko tudi zamrznemo. Priporočamo , da sveže nabrane začimbnice sesekljamo na drobno, stresemo v posodo za ledene kocke, dodamo vodo in zamrznemo. Kocke nato položimo v vrečke in jih opremimo z napisom.

Konzerviranje v kisu in olju

Kis in olje ne konzervirata začimbnic ampak le njihovo aromo. Na ta način si lahko pripravimo npr. kis za solato. Pri nekaterih začimbnicah cvetenje okrepi aromo, zato jih je smiselno nabirati v času cvetenja. Za konzerviranje začimbnic v olju je najboljše olivno olje, ker ne postane žarko. Steklenice z oljem ali kisom postavimo 2-4 tedne na topel prostor. Pri tem tekočina povsem nabere aromo.

 

 

  • Članek mi je všeč
5
Sending
User Review
0 (0 votes)