Kako otroku razložiti koronavirus in izolacijo?

Kako-otroku-razloziti-coronavirus

Koronavirus je drastično spremenil naša življenja. V najbolj norih sanjah si nismo predstavljali, da lahko filmski prizori postanejo resničnost. Trenutno nam je edini cilj preživetje. Otroci so naenkrat ostali pred zaprtimi vrati. Kljub napovedanim spraševanjem, učenju in načrtom v ponedeljek niso šli več v šolo. V vrtcu so pripravili programe za aktivnosti naših najmlajših, ampak so ostali zaprti. Kaj se dogaja? Kako Koronavirus predstaviti na razumljiv način predstaviti našim najmlajšim? Znana blogerka, ki piše blog pod imenom minirokice je našla rešitev – začela je pisati pravljice, ki bodo obrazložile nastalo situacijo otrokom na njim razumljiv način.


Pravljica o KoronaVirusu

Nekje sredi velikega mesta se je rodil majhen virus – imenujemo ga KoronaVirus. Tako je majhen, da ga s prostim očesom ne moremo videti, ne moremo ga prejeti, lahko pa zaradi njega zbolimo.

KoronaVirus je stkal svoj peklenski načrt. Selil se bo med otroci, starši, dedki, babicami in vsemi, ki so nam blizu, zato da bi jim nagajal in bi zaradi njega zboleli. Tako je pretkan, da se mu uspe v človeka skriti tudi za dva tedna in šele nato pokaže svoje zobe. Grize nosek in pljuča. Zato kihamo, smrkamo in imamo vročino.

Če je virus dovolj poreden lahko babico ali dedka odpeljejo v bolnišnico, kjer jima prijazni zdravniki in medicinske sestre pomagajo. Lahko se zgodi, da dedka in babice ni več nazaj. To pa se lahko zgodi tudi mamici in očku, bratcu in sestrici ali tebi.

Poredni virus je samo virus, ki brez človeka ne more preživeti. S kihanjem in kašljanjem se širi in išče nov dom. Virus lahko premagamo na čisto enostaven način – izognemo se igranju z drugimi otroci, obiskom in trgovinam. Koronavirus se boji tudi tople vode in čistoče.

Otrok, njihovih bratcev, sestrice, mamice in očka se bo virus izognil, če bodo redno in pridno umivali rokice, se izogibali drugim in nekaj časa preživeli doma. Tudi tvoji prijatelji in sorodniki so se odločili, da se bodo borili proti zlobnemu virusu. V vrtcu sedaj ni nikogar, šole so prazne in sorodniki so doma.

Še malo pa nam bo uspelo premagati zlobni virus in ga nagnati iz naših mest. Saj boš pomagal a ne?

VIR: https://minirokice.si/pravljica-o-koronavirusu/


Pravljica o KoronaVirusu na avtobusu

Koronavirusu je postalo pošteno dolgčas. V soboto zjutraj se je peljal v šolo in ostal pred zaprtimi vrati. Nato se je bistro spomnil, da lahko obišče še vrtec in ponovno je naletel na zaprta vrata. Vsedel se je na vrtiljak pred vrtcem in tam žalostno obsedel. Odločil se je, da se v ponedeljek vrne, prepričan, da bo okoli vrtca in šole mrgolelo otrok.

Po eni uri je mimo prišla starejša gospa iz trgovine z vrečkami. Zaradi teže vrečk so jo bolele roke in se je za hip ob vrtiljaku spočila. Ravno takrat je zapihal veter in njen čudovit šal je zaplapolal v vetru. Koronavirus je zaplaval v vetru in se oprijel mehkega in toplega šala. Vedel je, da na šalu ne bo preživel dovolj časa. Hitro je splezal do gospejinega nosu. Gospa je globoko zajela sapo in hopa, virus je že prišel v njen nos. Virus ji ni začel takoj nagajati, slišal je, da se je gospa s prijateljico dogovorila, da bosta šli še danes na ljubljansko tržnico in to z avtobusom. Koronavirusu so se za svetile oči. Komaj je čakal, da je gospa pojedla zajtrk in bosta skupaj odšla na potep.

Gospa se je odpravila v dvigalo in pritisnila gumb. Koronavirus je imel posebno moč. Lahko se je množil na nešteto delov. Svojo moč je uporabil in malega korončka pustil na gumbu, da bo lahko nagajal stanovalcem bloka. Komaj čaka, da jih vse spozna.

Avtobus je danes zamujal. Koronavirus je postal izjemno nestrpen. Njegov peklenski načrt bi lahko šel po zlu. Začel je stiskati pesti in se jeziti. Nakar je na postajo pripeljal avtobus. Na njemu je bilo ogromno ljudi. Gospa je zaradi pomanjkanja prostora na avtobusu stala in se preprijemala držal. Koronavirus si je medtem začel pripravljati dom. Med ometanjem prahu je gospo pozgečkal po nosu – malo namerno – malo zanalašč. In gospa je začela kihati. Koronavirus se je oprijel gospoda, ki je sedel poleg nje in je bil na poti k zdravniku. Oprijel se je tudi vozička, v katerem je dojenček mirno spal. Ni zgrešil tudi družine, ki se je ravno odpravljala v kino.

Gospa se je s vlakcem odpeljala do tržnice v središču mesta. Koronavirus je bil presrečen v množici ljudi. Gospo je vse pogosteje zgečkal po nosu in skakal na ljudi. Pritrdil se je na njihove lase, roke, hlače, puloverje, celo prstane.

V gospejinem nosu si je uredil čudovit in velik dom. Začel ji je nagajati. Nagajal ji je tako močno, da gospa ni več vstala iz postelje in so jo morali odpeljati v bolnišnico. Prijazni zdravniki in medicinske sestre so vedele, da v njej domuje zlobni Koronavirus zato so nosili zaščitne maske. Skupaj so uspeli pregnati koronavirus iz gospejinega nosu in pljuč.

Da se to več ne bo zgodilo smo se odločili, da avtobusi nekaj časa več ne bodo vozili in otroci v vrtec in šolo ne bodo hodili.

VIR: https://minirokice.si/korona-virus-gre-na-avtobus/


Pravljica o delu od doma

Življenje v mestu se je umirilo. Frizerka ni več strigla svojih strank, trgovine z oblačili in šolskimi potrebščinami so zaprle svoja vrata, knjižničarke so ostale doma in kinodvorane niso več predvajale filmov. Če si dobro prisluhnil se je nad mestom slišalo petje ptic.

Vsak dan ko mamice in očki ne gredo v službo pomagajo uničiti supermoč Koronavirusa. Virus se ne more več širiti, kar ga pošteno žalosti. Niso pa vsi starši doma. Nekateri imajo posebno poslanstvo in brez njih svet ne bi več deloval. Tadejeva mamica dela v bolnišnici in še vedno hodi v službo, ker opravlja pomembno delo in se bori s koronavirusom na drugačen način. S tabletkami in posebnimi napravami pomaga tistim, ki jim Koronavirus nagaja, da lahko dihajo in se pozdravijo. Tudi Matejev očka hodi v službo in skrbi, da tvoja mamica lahko v trgovini kupi toplo žemljico za zajtrk in mleko. Anin očka dela v vojski in skrbi za tiste, ki jim Koronavirus najbolj nagaja.

Korinavirus se že navsezgodaj sprehaja po ulicah in išče noske v katere bi se skril. Noski mamic, očkov, dedkov, babic in otrok so doma in delajo od doma. Vse manj je noskov v katerih bi si naredil dom, vsi so ostali doma. Mlajši otroci se igrajo in gradijo velike gradove iz kock. Z vsakim zgrajenim gradom Koronavirus izgublja svojo moč in postaja vse bolj žalosten. Velikokrat se usede na ograjo stanovanjskega bloka in upa, da bo uspel ponagajati prebivalcem. Ker si vsi pridno umivajo roke in ostajajo doma ima zelo težko nalogo.

Medtem ko Koronavirus čaka na noske, se otroci brezskrbno igrajo. Z bratci in sestricami se ne prepirajo in si delijo igrače. Vsak dan, ko otroci ubogajo navodila staršev je Koronavirus šibkejši. Mamica in očka, ki sta ostala doma se proti Koronavirusu borita preko računalnika in telefona, zato da bosta imela dinarčke. Odšla bosta lahko v trgovino in domov prinesla hrano. Z avtom se boste lahko odpeljali na izlet do gozda in obiskali gore. Ko sedita za računalnikom in govorita po telefonu potrebujeta mir, tako kot ga potrebuješ ti ko se odpravljaš spat.

Koronavirus ima še eno šibko točko – ne mara presenečenj in veselja. Še posebej ga motijo otroške kavice, ki jih otroci pustijo pred vrati sobe, kjer starši delajo. Moti ga prijaznost in potrpežljivost. Nakremži se tudi ob besedi hvala in prosim in ne mara umivanja rok.

Vsakič, ko si boste dobro oprali rokice in se igrali medtem ko mamica in očka delata bo Koronavirus postal manjši. Na koncu bo tako majhen, da ga bo postalo sram zaradi svoje majhnosti in bo odšel tako hitro kot je tudi prišel.

VIR: https://minirokice.si/pravljica-o-delu-od-doma/