Najpogostejše napake pri pripravi in skladiščenju zelenjave

Skladiscenje zelenjave

Zelenjava je ena izmed najbolj pomembnih sestavin v prehrani, še posebno vegani bomo močno prikimali tej trditvi. Zelenjava vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate, nekaj pa tudi vitaminov in mineralov. Pravilna priprava in skladiščenje zelenjave je svojevrstni podvig. Najhujše je, ko partnerju in otrokom obljubite kosilo, ki vključuje njihovo najljubšo zelenjavo. Pogledate v hladilnik in ŠOK! Paradižnik je postal premehek in njegov vonj je sumljiv. Kaj se je zgodilo, če pa je že vaša mama vedno shranjevala paradižnik v hladilniku, pa je mama imela prav?

Izognite se najpogostejšim napakam.

Zelena zelenjava izgubi barvo

Zelena zelenjava, na primer brokoli, stročji fižol in špinačni listi lahko pri kuhanju zgubijo barvo. Da se to ne bo zgodilo zelenjavo blanširajte. Za kratek čas jo potopite v krop in nato ohladite v ledeno hladni vodi. Pri praženju zelenjavo posujte z nekaj pecilnega praška – tudi tako bo barva ostala izrazitejša. Za ohranjanje lepe barve pazite na čas kuhanja. Razkuhana zelenjava  ne vsebuje več veliko vitaminov in izgubi barvo. Vedno jo nasekljajte na enako velike kose, da se skuha enakomerno. Alternativa klasičnemu kuhanju je kratko blanširanje in praženje na čisto malo maščobe ali pa podušitev v malo tekočine.

Napačna živila shranjujete v hladilniku

Toplota in sončna svetloba sta največja sovražnika hrustljavosti in svežine. Prostor, v katerem shranjujete zelenjavo, pa vseeno ne sme biti prehladen. Skoraj vsem vrstam zelenjave najbolj prijata hladno okolje (od štiri do šest stopinj Celzija) in visoka stopnja vlage v zraku (od 70 do 80 odstotkov). Večini gospodinjstev takšno možnost ponuja tako imenovani predal za zelenjavo v hladilniku, v katerem je bolj vlažno in topleje kot na vrhnjih policah.

Zelenjavozavijte v folijo ali papir, saj tako izgubi manj vlage. Nekatere vrste zelenjave ne spadajo v hladilnik – bučke in jajčevci v njem hitro postanejo mehki in na pogled ne preveč vabljivi. Paradižniki pa v hladilniku že po enem dnevu izgubijo večino arome.

Lečo kuhate v slani vodi

Napaka! Kuhanje v slani vodi čas močno podaljša čas kuhanja saj se stročnice ne zmehčajo dovolj. Sušene stročnice hranite v čim hladnejšem, temnejšem in čim bolj suhem prostoru.

Nasvet: Stročnice neoluščene zdržijo do enega leta, oluščene pa ne več kot pol leta.

  • Članek mi je všeč
5
Sending
User Review
0 (0 votes)

Komentiraj