Naravni antibiotiki iz vaše kuhinje

Kurkuma

Zdi se, kot da smo že preplavljeni z besedami zdrava in uravnotežena prehrana ter da dobro vemo, da lahko z določenimi živili precej izboljšamo svoje počutje ali celo preprečimo, da bi nas ujel prvi virus ali bakterija, ki pride mimo nas. Pa vendar ljudje tako radi posegajo po sintetičnih zdravilih v slepem prepričanju, da ta bolj koristijo in prej zaležejo kot naravna zdravila, skrita v hrani. Od tega jih ne odvrne niti nekoliko ironična ugotovitev zdravnikov in lekarnarjev, da prehlad traja teden dni, če ga zdravimo, in sedem, če ga ne

Origano

Ta začimba je znana po protibakterijskem delovanju. Hkrati pa je tudi močan antioksidant z antiseptičnim, protivirusnim, protiglivičnim ter antiparazitnim učinkom. Origano dokazano blaži tudi bolečine. za Pri  infekciji grla si lahko pomagamo tako, da namočimo 1 žličko žajblja v vročo vodo za eno uro in nato grgramo.

                                      Ameriški slamnik

Ameriški slamnik (znanstveno ime Echinacea purpurea ali škrlatna ehinaceja) je vrsta cvetnic, ki pripada rodu Echinacea. Pogosto je zasajen v vrtovih in parkih kot okrasna rastlina, uporablja pa se tudi v zdravstvu, saj ima ugodne učinke na imunski sistem. Je učinkovit proti različnim povzročiteljem infekcij. Obenem izboljša imunski odgovor organizma, da se lahko ta uspešneje spopade z infekcijami. Pospešuje tudi celjenje ran. Najpogosteje se ameriški slamnik uporablja za preprečevanje in zmanjševanje simptomov gripe in prehlada ter splošno krepitev imunskega sistema.

Česen

Česen vsebuje žveplovo spojino alicin, ki ima lastnosti naravnega antibiotika. Poleg alicina sta za krepitev imunskega odgovora zelo pomembna tudi minerala germanij in kalij v česnu. Je prava zakladnica antioksidantov in je tudi izjemno učinkovit proti virusnim in bakterijskim infekcijam. Njegovo uživanje priporočajo pri bronhitisu, prehladu, kašlju, vročini, vnetem žrelu ter glivičnih vnetjih.  Česen vsebuje več snovi, ki delujejo antioksidativno. Znižuje krvni tlak, holesterol in preprečuje strjevanje krvi. Dva ali trije stroki na dan kar za polovico zmanjšajo nevarnost ponovnih infarktov pri srčnih bolnikih. Je tudi zdravilo proti prehladu, saj olajša izkašljevanje in krepi imunski sistem. Uživate ga lahko v kakršnikoli obliki, dobro pa je vedeti, da kuhan ali pečen izgubi večino razkužilne moči. Na srečo pa se ohranijo druge zdravilne lastnosti, kot so redčenje krvi, delovanje proti raku in pospeševanje prebave. Mnogo ljudi česna ne mara zaradi vonja, ki pa se pojavi šele, ko ga stremo ali prerežemo. Takrat nastane alicin, sestavina, iz katere se tvori cela vojska drugih žveplovih spojin, zaradi katerih je česen, kar se tiče protibakterijskega delovanja, močnejši kot antibiotik penicilin.

Ingver

Ingver ima močno antibiotično in protivnetno delovanje. Poleg tega tudi znižuje holesterol v krvi ter blaži simptome artritisa. V primeru vnetja grla, gnoja in zasluzenosti je priporočljivo grgranje ingverjevega napitka. Pripravite ga tako, da v lonec vrele vode dodate ingver, narezan na kolobarje (vsega skupaj približno 5 centimetrov korenine). Počakajte, da se korenina v vodi zmehča – takrat lonec odstavite z ognja in počakajte, da se ohladi. Sok lahko grgrate oziroma uživate vsak dan.

Kurkuma

Raziskave so pokazale, da glavna sestavina kurkume – kurkumin izboljšuje delovanje imunskega sistema in ima obenem tudi protibakterijski učinek. Pri roki je dobro imetizačinjen med – skodelico medu, v
katero ste enakomerno zmešali šest žlic kurkume,štiri žlice ingverja, žličko cimeta in žličko mletih klinčkov. Za krepitev imunskega sistema uživajte po eno žličko tega naravnega antibiotika na dan (po obroku).

Zelje

Je bogato z vitamini A, B in C ter učinkovito ščiti pred virusnimi in bakterijskimi infekcijami. Vsebuje glukozinolate, ki delujejo proti raku ter še veliko drugih zdravilnih snovi, ki znižujejo holesterol v krvi, učinkujejo antibiotično in preprečujejo nastanek prehlada. Še posebej cenjeno je fermentirano oziroma kislo zelje, ki v sebi ohrani vse zdravilne učinkovine zelja, s postopkom fermentacije pa nastajajo še nove.

Čebula

Čebula vsebuje veliko vitamina C in antioksidantov, zato jo priporočajo pri gripi in prehladu ter pri zmanjševanju holesterola in nižanju krvnega tlaka. Čebula zmanjšuje tako znake akutnega kot kroničnega vnetja. Njena glavna aktivna učinkovina je kvercetin, ki je učinkovit pri preprečevanju raka. Čebula je tudi vir antioksidantov, ki upočasnjujejo staranje. Priporočajo jo sladkornim bolnikom, saj ima veliko kroma, ki vzdržuje nivo krvnega sladkorja. Njeno redno uživanje naj bi preprečevalo tudi težave s pljuči.

Peteršilj

Vsebuje veliko klorofila ter antioksidantov flavonoidov, karotenoidov in vitamina C. Je močno protivnetno živilo, čisti sečila in ugodno vpliva na živčevje. Preprečuje raka, ker pomaga nevtralizirati nekatere karcinogene snovi v tobačnem dimu.