Naredi sam: doma narejeno milo (hladen postopek)

milo

Milo je v uporabi že zelo dolgo. Umivanje z milnico sega že v čas Rimljanov. Legenda pravi, da je dobilo milo ime po gori Soap, pri kateri so iznašli milo. Milo danes vsebuje različne sintetične barve, vonjave in snovi, ki so za človeško telo škodljive, še posebno je to problem pri tistih, ki trpijo za psoriazo ali dermatitisom. Čeprav se milo nanaša na površino kože, še ne pomeni, da kemikalije ne pridejo v vašo telo.

Recept za sivkino milo (za 500 g maščob (hladen postopek))

 • olivno olje 400 g
 • kokosovo olje 100 g
 • Voda 150 g
 • NaOH 68,3 g (kupite ga lahko v lekarni)
 • po traku:
 • sivkini cvetovi 1 žlica
 • eterično olje sivke 10-20 ml

Postopek:

 1. Pred pričetkom dela si nadenite si zaščitne rokavice, očala in masko.
 2. V steklenem kozarcu ali čaši stehtajte potrebno količino vode. Posebej stehtajte natrijev hidroksid.
 3. Pripravite raztopino: natrijev hidroksid počasi in med mešanjem vsipajte v vodo. VEDNO vsipajte natrijev hidroksid v vodo in ne obratno! Temperatura raztopine se bo močno dvignila, iz raztopine se bodo dvigali hlapi. Hlapov ne vdihujte! Mešajte, dokler se natrijev hidroksid popolnoma ne raztopi, nato pa pustite, da se nekoliko ohladi.
 4. Medtem v kovinski posodi med mešanjem segrejte kokosovo maščobo, dokler se ne stopi.
 5. Maščobo ohladite na 40 in 45º Celzija nato počasi in nežno vlijte raztopino natrijevega hidroksida v maščobe. Nikoli in nikdar ne vlivajte maščob v bazično raztopino! Zmes narahlo premešajte s kuhalnico, nato pa lahko uporabite palični mešalnik. Pazite, da je mešalnik vedno v masi, ne dvigujte ga in ne delajte hitrih gibov, da ne pride do opeklin.
  Maščobe bodo ob stiku z natrijevim hidroksidom spremenile barvo, postale bodo bolj matirane in skoznje ne bo več mogoče videti dna. Nadaljujte z mešanjem, zmes bo počasi začela gostiti. Mešajte do nastanka sledi. TJ. ko dvignemo izklopljen mešalnik iz zmesi, se na zmesi pozna sled mešalnika, ki izgine šele po nekaj sekundah – to je naš trak. V tem trenutku so na vrsti dodatki.
 6. V milo vsujemo sivkine cvetove in eterično olje sivke ter dobro premešamo z mešalnikom na najnižji temperaturi. Dodatki se morajo enakomerno porazdeliti in zmes mora biti spet homogena.
  Milo vlijte v kalup. Napolnjen kalup nekajkrat previdno potolcite ob delovno površino, da se znebite morebitnih zračnih mehurčkov. Kalup dobro izolirajte z odejami ter ga tako pustite vsaj 24 ur. V tem času se bo temperatura v milu zelo dvignila, milo pa bo prešlo v fazo gela. Nato se bo začelo ohlajevati in strjevati.
  Ohlajeno milo lahko odstranite iz kalupa že po preteku 48 ur. Po tem ga razrežite in ga pustite zoreti v suhem in zračnem prostoru. Enkrat ali dvakrat na teden ga obrnite, da se z vseh strani enakomerno posuši. Milo naj zori 6-8 tednov.