Vse o kokokosu- orehu zdravja

Kokosov oreh

Kokosov oreh je pravo bogastvo hranilnih snovi, vlaknin, vitaminov in mineralov. Znanstveno ime za kokos je Cocos nucifera. Zgodnji španski raziskovalci so mu rekli coco, kar pomeni ‘opičji obraz’, saj so tri zareze (oči) na kosmatem orehu podobne glavi in obrazu opice. Nucifera pomeni ’tisti, ki obrodi orehe’. V Indiji mu pravijo drevo, ki nudi vse, kar rabimo za življenje, v Mezapotamiji drevo tisočih rab, na Filipinih pa drevo življenja. Najbolj uspeva na peščenih ali celo zasoljenih tleh v bližini morske obale. Kokosovi orehi rastejo na Palmah, ki dosežejo v višino do 30 metrov in imajo 5 metrov dolge liste.

Kokosovo olje

Kokosovemu olju pripisujemo poseben pomen, saj ima zdravilne učinke, ki so močnejši od tistih pri drugih dietnih oljih in se v veliki meri uporablja v tradicionalni medicini pri narodih, ki živijo na območju Azije in Pacifika. Maščobe v kokosovem olju so edinstvene in drugačne od drugih maščob, imajo mnogo lastnosti, ki ne le dobro nahranijo, temveč tudi koristijo našemu zdravju. Kokosovo olje je bogato z lavrično kislinu, ki se v telesu spremeni v monolavrin in krepi imunski sistem ter pomaga v boji proti virusom, bakterijam in glivicami. Vsebuje tudi kapronsko koslino, ki ima prav tako antimikrobno delovanje.

Kokosova voda

je polna hranljivih substanc, vitaminov, hranil, sladkorjev, mineralov in soli, ki jih človeški organizem potrebuje. Telo rehidrira hitreje kot vodda in posledično varuje pred izsušitvijo. Redno uživanje kokosove vode lahko celo odpravi vnetja senčil, težave z ledvicami in prepreči pojav pljučnega edema. Zaradi visoke vsebnosti kalija in magnezija pa je primerna za ljudi z mišičnimi krči, zaprtostjo in hormonskim neravnovesjem.

Kokosovo mleko

je tekočina, ki nastane iz naribanega kokosovega mesa in je odličen nadomestek za mleko živalskega izvora. Barvo in bogat okus mleka lahko pripišemo veliki vsebnosti kokosovoe maščobe. Bogato je z vitamini B1, B3, B5, B6, C, E ter z minerali, kot so železo, selen, natrij, kalcij, magnezij in fosfor.

Koksova moka

Kokosova moka je narejena iz svežega naravnega kokosovega mesa. Meso se posuši in razmasti ter nato fino zmelje v prah, ki je po konsistenci zelo podoben pšenični moki. Kokosova moka ima nizko vsebnost ogljikovih hidratov in visoko vsebnost vlaknin. Je alternativa pšenični moki za peko in kuhanje, poleg tega pa je tudi dober vir beljakovin, saj ima ravno toliko beljakovin kot pšenična moka, vendar pa ne vsebuje glutena. Kokosova moka vsebuje 61 % vlaknin, kar je najvišji odstotek dietnih vlaknin v kateri koli moki in vsebuje štirikrat več vlaknin kot sojina moka. Predlagamo,da pri peki uporabite 15–25 % kokosove moke namesto druge moke.

Recept za kokosov kruh