Poletne nevarnosti za pse

Pasja-vrocina

Zakorakali smo že globoko v poletje, in temu primerne so tudi temperature. Največja nevarnost za pse je dehidracija, zaradi igre psi pozabijo piti, zato jih moramo na to spomniti. Pse sprehajamo zgodaj zjutraj in zvečer, predstavljajte si, da bi vi morali ob enih hoditi bosi po razgreti cesti. Med sprehodi na vašega kužka prežijo nevarnosti, kot so piki žuželk in kač. Kaj storiti, če se to zgodi?

Piki žuželk

Ob piku žuželk gobček zateče. Če zateče samo gobček na tisti strani, kjer je bil pik, potem se poslužimo mrzlih obkladkov. Drgnjenje s čebulo na mestu pika, tako kot pri ljudeh, za psa ne pride v poštev, ker se nam bo uprl ali zbežal. Če pa zatečejo cel gobček in oči gre za alergično reakcijo na pik. V tem primeru pohitimo k najbližjemu veterinarju, da pes dobi injekcijo proti alergični reakciji. Kadar vemo, da je naš pes alergičen na pik, je najbolje, da svojega veterinarja prosimo, da nam dá zdravila proti alergiji za domov – pri nas lastnike oskrbimo s tabletami medrol – in v primeru pika sami takoj potisnemo tablete v gobček. Pri sistemski alergični reakciji lahko v redkih primerih pride tudi do anafilaktičnega šoka. Če se ga ne zdravi, lahko pes tudi pogine. Najnevarneje je, če insekt piči psa na predelu grla ali žrela, saj lahko oteklina povzroči dihalne težave, celo zadušitev.  Piki predstavljajo veliko nevarnost tudi za manjše pse, mladiče in pse, alergične na pike.

Vročina

Naši pasji prijatelji so eni bolj, drugi manj kosmati. Tistim bolj kosmatim po navadi  ustrezajo bolj mrzli kot vroči dnevi, zato jim je poleti zelo vroče, obstajajo sicer tudi izjeme. Psa pred vročino ščiti dlaka, vendar moramo imeti v mislih, da se pes lahko hladi samo skozi jezik in da ima žleze znojnice samo na blazinicah, kjer se znoji in se težje ohladi kot mi.

Ugriz kače

Še ena od poletnih nevarnosti so modrasi in gadi. Slovenske kače nimajo smrtnega ugriza, vendar je pes po ugrizu vseeno lahko močno prizadet.

Ko psa piči kača, ta postane nemiren, se liže in cvili. Mesto, kjer je doživel ugriz, oteče. Kačji ugriz povzroča močne bolečine in infekcijo, pes lahko tudi bruha.

Kako ukrepati, če psa piči kača?

Mesto nad rano mu trdno obvežite in ga pazljivo vzemite v naročje. Poskrbite, da bo pes čimbolj pri miru – gibanje namreč pospešuje kroženje krvi po telesu in s tem strupa. Ne odlašajte in psa takoj peljite veterinarju. Kačji ugriz bo zdravil z antibiotiki in analgetiki.

Klopi in bolhe

Težavo predstavljajo tudi bolhe in klopi. Klopi se najraje prisesajo na toplejše dele telesa, kot so: prve tace, okolica srca, trebuh, okrog glave, za ušesi in med stegni. Za odstranjevanje klopa uporabite posebno pinceto (imejte jo vedno s seboj na dopustu!). Po sprehodu s psom vedno preverite, da ni slučajno dobil klopa.

Veliko poletnih užitkov želimo 🙂

  • Članek mi je všeč
5
Sending
User Review
0 (0 votes)

Komentiraj