Povezanost petih elementov Feng Shui

feng sui krog

Če želite v vaše stanovanje priklicati več ČI energije – energije vitalnosti in zdravja, pet elementov Šeng Šuja igra zelo pomembno vlogo. Na Či vpliva zunanja oblika zgradbe in notranja opremljenost prostorov. Visoke in ozke zgradbe imajo več energije jin, nizke, široke zgradbe pa imajo več energije jang. V stanovanju je potrebno doseči usklajenost energij. To je mogoče doseči z določenimi predmeti, materiali in tudi barvami. 

Vaš bivalni prostor zjutraj na vhodu sprejema energijo lesa, navzgor gibajoči či. Južna stran okoli poldneva prejema žarečo energijo ognja. Ko sonce zahaja, pošilja na zahodni del hiše energijo kovine, ponoči pa na severu skozi hišo teče energija vode.

Element Feng Shui les

Les predstavljajo navpične, ozke in pravokotne oblike, rastline. Barva v kateri, ga najdemo je zelena. Element les predstavlja rast, vitalnost in aktivnost. Je kislega okusa in žaltavega vonja.

Element Feng Shui Ogenj

Ogenj bomo našli v koničastih, zvezdnatih, trikotnih in piramidastih oblikah. Njegova barva je rdeča. Ogenj predstavlja strast, toploto, razburjenje in izražanje. Njegov okus je grenek in zažgan.

Element Feng Shui Zemlja

Zemljo predstavljajo široke, nizke in vodoravne oblike, predmeti iz mavca, porcelana, gline, keramike in naravna vlakna. Predstavlja se z rumeno barvo. Materiali, kjer jo najdemo so mavec, opeka, porcelan, glina, keramika, naravna vlakna ali mehak kamen. Predstavja udobje, varnost, stalnost in previdnost. Njen okus je sladek in dišeč.

Elemen Feng Shui Kovina

Zaznamujejo jo okrogle, zaobljene, obavlne oblike in oblike križa ali krogle. Barva je bela. Materiali skozi katere se izraža so legirano jeklo, medenina, bron, baker, železo, zlato, srebro in trd kamen. Predstavlja bogastvo, vodstvene spretnosti in organiziranost. Njen okus je pekoč in vonj preparel.

Element Feng Shui Voda

Vodo predstavljajo nepravilne oblike, brezoblične in kaotične oblike. Njena barva je črna. Vodo najdemo v steklenih materialih. Predstavlja notranjo fleksibilnost in pomiritev. Njen okus je slan in nagnit vonj.

Povezanost petih elementov

Povezanost je zaznamovana z dvema energijskima tokovoma, pozanmo tako imenovani ustvarjalni krog in uničevalni krog. V ustvarjalnem krogu vsaka energija izhaja iz druge energije. Vsaka od petih energij je zato “mati” naslednje energije. V ustvarjalnem krogu se energija či giblje v smeri urinega kazalca od enega elementa k drugemu. Vsak element proizvede drugega je pa zaradi tega tudi oslabljen. To pomeni, da se element, ki hrani drugega, tudi izčrpa.

Konkretno to pomeni, da voda hrani les in se pri tem izčrpa, les hrani ogenj in tako oslabi, ogenj ustvarja zemljo, zaradi česar nima več svoje prvotne moči, zemlja hrani kovino in je zato oslabljena, kovina pa izčrpava dejstvo, kiustvarja vodo. Ustvarjalni krog je zaključen.

  • Voda proizvaja les, uničuje ogenj (kadar je les šibak) in izčrpava kovino.
  • Les proizvaja ogenj, slabi zemljo (kadar je ogenj šibak) in izčrpava vodo.
  • Ogenj proizvaja zemljo, uničuje kovino (kadar je zemlja šibka) in izčrpava les.
  • Zemlja proizvaja kovino, uničuje vodo (kadar je kovina šibka), izčrpava ogenj.
  • Kovina proizvaja vodo, uničuje les (kadar je voda šibka), izčrpava zemljo.

Uporaba petih elementov v prostoru

S pomočjo petih elementov ali petih energij lahko vplivamo na energijske tokove v hiši, stanovanju ali poslovnem prostoru. Z uporabo petih elementov določeno vrsto energije lahko okrepimo in druge vrste oslabimo. Lahok poskrbimo za ravnotežje med različnimi energijami v našem domu ali pisarni.

Akvarij (element voda) postavite na črno podlago!

Uporabljajte okrogle predmete iz medenine ali srebra (na primer okvirni slik ali obtežilnik za pisma), na ta način boste okrepili ČI v severnem delu stanovanja ali pisarne. Če je v severnem delu hiše preveč či energije, uporabite les, ki izčrpava vodo. To dosežete s pravokotnimi visokimi predmeti iz lesa zelene barve, na primer visokimi zelenimi rastlinami.

[wp-review]

Komentiraj