Slovar prehranskih izrazov
Adrenalin – Hormon, ki ga proizvaja sredica nadledvične žleze, uporablja se tudi kot zdravilo v injekcijah za zdravljenje anafilaktičnega šoka.
Alergija – Prekomeren imunski odziv na neškodljive dražljaje ali snovi.
Alergijska reakcija – Preobčutljivostna reakcija, ki se pojavi ob stiku alergena s kožo, nosom, očmi, dihali ali prebavili.
Alergik – Oseba, ki trpi za alergijo.
Anafilaksija – Življenje ogrožajoča sistemska preobčutljivostna reakcija na alergen.
Antiseptik – Snov, ki uničuje mikroorganizme.
Beljakovine – Gradbeni material za mišice, kri, kožo, kosti ter druge tkiva in organe v telesu.
Disaharidi – Ogljikovi hidrati sestavljeni iz dveh enot monosaharida (npr. saharoza, laktoza, maltoza).
Eliminacijska dieta – Dieta, pri kateri se iz prehrane izločijo alergena živila.
Encim – Beljakovina, ki pospešuje biokemične reakcije v telesu.
Energijska gostota hrane – Količina energije, ki jo vsebuje določeno živilo na enoto prostornine.
Esencialne hranilne snovi – Vitamini, minerali, nekatere beljakovine in maščobe, ki so nujne za uravnoteženo prehrano.
Glikemični indeks – Merilo hitrosti, s katero se ogljikovi hidrati iz določenega živila razgradijo do glukoze v krvi.
Histamin – Kemijska snov, ki se sprošča v telesu med alergijskimi reakcijami.
Hranilna gostota hrane – Količina hranil v določenem živilu na enoto prostornine.
Imunoglobulin – Beljakovina, ki igra ključno vlogo pri imunskem odzivu telesa.
Intoleranca ali preobčutljivost – Preobčutljivost na sicer neškodljive snovi, brez dokazljivega imunskega odziva telesa.
Maščobe – Vir energije ter gradbeni material za celice, pomagajo tudi pri absorpciji vitaminov.
Metabolni sindrom – Kombinacija simptomov, ki vključujejo debelost, visok krvni tlak, visoke ravni glukoze v krvi, visoke trigliceride in nizke ravni HDL holesterola.
Modificiran škrob – Škrob, ki je bil obdelan za izboljšanje svojih funkcionalnih lastnosti.
Monosaharidi – Enostavni sladkorji, sestavljeni iz ene enote saharida (npr. glukoza, fruktoza, galaktoza).
Nova živila oz. nove živilske sestavine – Živila, ki se pred 15. 05.1997 niso pomembno uporabljala v EU.
Ogljikovi hidrati – Glavni vir energije za telo.
Polisaharidi – Ogljikovi hidrati sestavljeni iz več enot monosaharidov (npr. škrob, glikogen, celuloza).
Prebava – Procesi v prebavilih, ki vključujejo razgradnjo hrane in absorpcijo hranil.
Prehranska alergija – Imunski odziv na beljakovine v hrani.
Prehranske vlaknine – Ogljikovi hidrati, ki jih telo ne more prebaviti, vplivajo pozitivno na prebavo.
Presnova oz. metabolizem – Procesi, s katerimi telo pretvarja hrano v energijo in gradbene materiale.
Prosti sladkorji – Enostavni sladkorji, dodani v živila med proizvodnjo ali pripravo, ter naravno prisotni v nekaterih živilih.
Protitelo – Beljakovina v krvi, ki se tvori kot odgovor na antigene ali alergene.
Sladilo – Snov z sladkim okusom, uporabljena za nadomeščanje sladkorjev v prehrani.
Sprejemljiv dnevni vnos aditiva (ADV) – Največja količina aditiva v živilih, ki jo lahko oseba zaužije dnevno brez tveganja za zdravje.
Vitamini in minerali – Pomembni hranilni snovi, ki jih telo potrebuje v majhnih količinah za normalno delovanje.