Slovar prehranskih izrazov

Adrenalin – Hormon, ki ga proizvaja sredica nadledvične žleze, uporablja se tudi kot zdravilo v injekcijah za zdravljenje anafilaktičnega šoka.

Alergija – Prekomeren imunski odziv na neškodljive dražljaje ali snovi.

Alergijska reakcija – Preobčutljivostna reakcija, ki se pojavi ob stiku alergena s kožo, nosom, očmi, dihali ali prebavili.

Alergik – Oseba, ki trpi za alergijo.

Anafilaksija – Življenje ogrožajoča sistemska preobčutljivostna reakcija na alergen.

Antiseptik – Snov, ki uničuje mikroorganizme.

Beljakovine – Gradbeni material za mišice, kri, kožo, kosti ter druge tkiva in organe v telesu.

Disaharidi – Ogljikovi hidrati sestavljeni iz dveh enot monosaharida (npr. saharoza, laktoza, maltoza).

Eliminacijska dieta – Dieta, pri kateri se iz prehrane izločijo alergena živila.

Encim – Beljakovina, ki pospešuje biokemične reakcije v telesu.

Energijska gostota hrane – Količina energije, ki jo vsebuje določeno živilo na enoto prostornine.

Esencialne hranilne snovi – Vitamini, minerali, nekatere beljakovine in maščobe, ki so nujne za uravnoteženo prehrano.

Glikemični indeks – Merilo hitrosti, s katero se ogljikovi hidrati iz določenega živila razgradijo do glukoze v krvi.

Histamin – Kemijska snov, ki se sprošča v telesu med alergijskimi reakcijami.

Hranilna gostota hrane – Količina hranil v določenem živilu na enoto prostornine.

Imunoglobulin – Beljakovina, ki igra ključno vlogo pri imunskem odzivu telesa.

Intoleranca ali preobčutljivost – Preobčutljivost na sicer neškodljive snovi, brez dokazljivega imunskega odziva telesa.

Maščobe – Vir energije ter gradbeni material za celice, pomagajo tudi pri absorpciji vitaminov.

Metabolni sindrom – Kombinacija simptomov, ki vključujejo debelost, visok krvni tlak, visoke ravni glukoze v krvi, visoke trigliceride in nizke ravni HDL holesterola.

Modificiran škrob – Škrob, ki je bil obdelan za izboljšanje svojih funkcionalnih lastnosti.

Monosaharidi – Enostavni sladkorji, sestavljeni iz ene enote saharida (npr. glukoza, fruktoza, galaktoza).

Nova živila oz. nove živilske sestavine – Živila, ki se pred 15. 05.1997 niso pomembno uporabljala v EU.

Ogljikovi hidrati – Glavni vir energije za telo.

Polisaharidi – Ogljikovi hidrati sestavljeni iz več enot monosaharidov (npr. škrob, glikogen, celuloza).

Prebava – Procesi v prebavilih, ki vključujejo razgradnjo hrane in absorpcijo hranil.

Prehranska alergija – Imunski odziv na beljakovine v hrani.

Prehranske vlaknine – Ogljikovi hidrati, ki jih telo ne more prebaviti, vplivajo pozitivno na prebavo.

Presnova oz. metabolizem – Procesi, s katerimi telo pretvarja hrano v energijo in gradbene materiale.

Prosti sladkorji – Enostavni sladkorji, dodani v živila med proizvodnjo ali pripravo, ter naravno prisotni v nekaterih živilih.

Protitelo – Beljakovina v krvi, ki se tvori kot odgovor na antigene ali alergene.

Sladilo – Snov z sladkim okusom, uporabljena za nadomeščanje sladkorjev v prehrani.

Sprejemljiv dnevni vnos aditiva (ADV) – Največja količina aditiva v živilih, ki jo lahko oseba zaužije dnevno brez tveganja za zdravje.

Vitamini in minerali – Pomembni hranilni snovi, ki jih telo potrebuje v majhnih količinah za normalno delovanje.