Solze rastline zdravijo in odpravljajo veliko težav

breza

Pomlad nam prinaša, prebujanje narave in s tem tudi rastlin, ki so koristne. Danes bomo govorili o veliki rastlini, ki jo imenujemo drevo, natančneje BREZA ali latinsko Betula. Govorili pa bomo o beli brezi (Betula pendula).

Ste že uživali v brezovem soku, veste za kaj vse je dober in koristen?
Pomladi nekje od konca marca pa vse do začetka maja lahko sami pridobimo zdravilen brezin sok ali vodo. Dolgo časa je breza veljala za drevo, ki pozdravi skoraj vse. Zdravi mozolje, garje, razjede, prhljaj, dermatitis. Zato je nastalo tudi veliko kozmetičnih pripomočkov, v katerih ne manjka brezovih sestavin. Sigurno je najbolj znan brezov šampon, ki pomaga negovati lasišče in preprečuje nastanek prhljaja.

Vodo lahko dobimo z breze, ki naj bo visoka vsaj 1 meter in naj ima premer vsaj 20 cm. Pridobivanje je dokaj enostavno. V deblo zvrtamo 4 cm globoko luknjo, v luknjo vstavimo cevko (super je, če je lesena) pod to cevko postavimo posodico kamor bo stekala voda. Iz enega drevesa vzamemo največ 2 litra vode, pri manjših načeloma še manj. Ko stočimo vodo v našo posodo ne pozabimo zamašiti luknje, ki smo jo naredili. Zamašimo z lesenim čepom ali cepilno smolo. Drevo si bo opomoglo in po nekaterih raziskavah naj bi rastlo še bujneje in hitreje.

Brezove vode na dan lahko spijemo 2 dcl.  Odlično je piti brezovo vodo če imamo težave z dlesni ali nečisto kožo. Lahko se odločimo tudi za čiščenje telesa in jo pijemo, ker pomaga pri odpravljanju celulita, poleg tega prispeva k boljši rasti las, ureja krvni tlak, zmanjšuje raven holesterola v krvi, pomaga pri regeneraciji/čiščenju jeter in pomaga do boljše prebave. Če imamo težave s prhljajem si lase umijemo kot po navadi na koncu pa si jih speremo z brezovo vodo.

Svež sok se v hladilniku ohrani od tri do štiri dni. Najprimernejši metodi za konzerviranje brezovega soka sta pasterizacija pri nizki temperaturi in zamrzovanje. Obe metodi omogočata uporabo brezovega soka vse do začetka naslednje sezone.

Ni pa na brezi edino koristna njena voda

Snovi, ki je v brezovem lubju se imenuje etulin. Iz njega izdelujejo betulinsko kislino, ta pa se trenutno preučuje kot morebitno sredstvo za zdravljenje raka. Dokazano namreč povzroča samouničevanje nekaterih rakavih celic, poleg tega pa ima sposobnost zaviranja rasti različnih vrst tumorskih celic. Nekateri znanstveniki so celo mnenja, da ima betulinska kislina antibakterijske lastnosti. Čista kislina sicer ni na voljo v prosti prodaji, brezovo lubje pa se v obliki kosmičev, prahu, kapsul, olja ali soka dobi v vseh bolje založenih trgovinah z zelišči.

Brezovo lubje se zaradi že omenjene kisline uporablja tudi za zdravljenje raznoraznih kožnih obolenj, kot so denimo bradavice, ekcemi, ipd. Nekateri pravijo, da čaj iz brezovega lubja zaradi svojih antiseptičnih lastnosti lahko deluje tudi kot pomirjevalo, včasih pa so ga celo uporabljali za zdravljenje lasišča v primerih izpadanja las in pri pojavu prekomernega prhljaja.