kaj skuhati presnojedcu

Veganska martinova večerja

Od vegilandija / 11 novembra, 2017 /

Se spomnite časov, ko ste se zbrali pri družinski mizi in skupaj praznovali Martinovo. Tradicionalno martinovo predstavlja raco, sladko zelje in mlince. V naši družini smo si tradicijo prilagodili, martinovo je še vedno naš praznik z veganskimi jedmi. Martinovo je praznik, ki sega daleč v čas pred našim štetjem, čeprav je danes videti krščanski. V…

Preberi več

Veganska lazanja juha

Od vegilandija / 5 maja, 2017 /

Veganska lazanja je kot nalašč za naporne dni, za pripravo pa potrebujete le 30 minut. Sestavine ½ sesekljane čebule ½ nasekljane stebelne zelene 1 skodelica kuhane leče ali pločevinka leče  (lahko dodate sojino meso) 2  pločevini narezanih paradižnikov 2 do 3 skodelice vode 2 žlici posušenega origana 1 žlička morske soli 1 žlica česna v prahu…

Preberi več

Enostavni lečni falafel

Od vegilandija / 4 maja, 2017 /

Lečni falafel se od tradicionalnega loči po lažji prebavljivosti in okusu. Za pripravo boste potrebovali 10 minut. Sestavine 2 skodelice kuhane leče ali leče v pločevinkah (350 g) pol skodelice koriandra pol skodelice špinače 1 strok česna pol čebule 2 čajni žlički mlete kumine ¾ žličke soli 1 žlička mletega črnega popra 1 skodelica ovsene moke (120…

Preberi več

7 nadomestkov mesa, ki jih morate poznati

Od vegilandija / 2 aprila, 2017 /

1. Tofu Najbolj znan zelenjavni nadomestek mesa je Tofu, ki je razširjen tudi med mesojedci. Narejen je iz soje in vsebuje veliko rastlinskih beljakovin. Običajen tofu je vedno zapakiran z vodo in ga hranimo v hladilniku. Tofu je bogat z beljakovinami, ima pa veliko tudi kalcija, vitaminov. Iz tufuja je mogoče narediti skoraj karkoli, lahko…

Preberi več

Seitan ali pšenično meso

Od vegilandija / 2 aprila, 2017 /

Seitan ali pšenično meso Seitan je narejen iz rastlinske beljakovine (pšenične). Te beljakovini pravimo gluten. Uporabljamo ga kot nadomestek mesa, ker je podobne sestave in se enako navzame vonjav in okusa začimb in zelenjave. Veliko se ga uporablja v Azijski in vegeterijanski kuhinji. Kako naredimo seitan ali pščenično meso: Sestavine: voda moka – najboljša je…

Preberi več

Veganski tunin namaz

Od vegilandija / 6 marca, 2017 /

 Obožuješ namaze? Kaj pa veganskega tuninega- brez ribjega mesa? Poskusi odlično alternativo tuninemu namazu. Mehka struktura in božanski okus te bosta prepričala. Sestavine: 1 pločevinka čičerike 1/4 skodelice veganske majoneze   1 žlicat gorčice      1½ žlice nastrganih kislih kumaric     1 steblo nasekljane zelene 2 žlici mlete čebule     ½ žličke sveže mletega črnega…

Preberi več

Veganski mousse v pomarančni skodelici

Od vegilandija / 27 decembra, 2016 /

Karamom je eden izmed močnih okusov katerega nekateri obožujejo in spet drugi sovražijo.  Kombinacija s pomarančo je dokaj pogosta, še posebno v zimskih mesecih. Če združimo vse dobre zimske okuse dobimo veganski čokoladni mousse v pomarančni lupinici, ki je vreden vsakega “ugriza”. Sestavine (za 2 osebi) 1 velik zrel avokado -4 žlice surovega kakava v…

Preberi več

Presni čokolešnik

Od vegilandija / 20 novembra, 2016 /

Čokolešnik je hrana naše mladosti. Ste vedeli,da si  ga lahko pripravite doma iz samih odličnih sestavin. Sestavine: 1/4 skodelica mletih lešnikov ¼ skodelice lanenih semen ½ skodelice kokosovega sladkorja ½ skodelice ovsenih kosmičev ¼ skodelice fino mlete kokosove moke 3 jušne žlice kakava v prahu Postopek: Vse sestavine zmešajmo skupaj in jih shranimo v steklenem kozarcu.

Preberi več

Presni Oreo piškoti

Od vegilandija / 10 novembra, 2016 /

Obožujete OREO piškote, naši presni piškotki niso enakega okusa kot Oreo, so pa vizualno zelo podobni in odličnega okusa. Sestavine: Piškoti  3/4 skodelice (90g) orehov 1 skodelica (150 g) dateljev Ščepec soli 1 čajna žlička vanilije v prahu 3 žlice kakava v prahu polnjenje Polnilo 1 skodelica surovih indijskih oreščkov (namočenih za 2 uri) 1 žlica…

Preberi več

Presna bučna torta

Od vegilandija / 3 novembra, 2016 /

Noč čarovnic je že za nami, zagotovo vam je ostala še kakšna buča iz katere si lahko pripravite slastno presno bučno torto. Sestavine: podlaga 300 g brazilskih oreškov 150 g izkošččenih datljev krema: 350 g hokaido buče 350 g indijskih orškov 1dl vode oz. po potrebi 150g javorjevega sirupa 8 žlic lucame vanilija 1-2 žlički…

Preberi več