veganski nadomestek
Peciva brez jajc si skoraj ne moremo predstavljati, vendar to ne drži. Obstaja ogromno alternativ s katerimi lahko nadomestite jajca pri peki in kuhi. Ključna značilnost jajc je vezivo. Klasični recepti za kruh jajca ne vsebujejo, saj je moka že sama po sebi dovolj vezljiva, kako pa je pri drugih receptih? Pripravili smo vam 10…
Preberi večPripravite si veganski Mozzarela sir iz samo šestih sestavin. Sestavine: 100 g Tofu 125 ml rastlinskega mleka 3 žlice tapiokine moke 1 žlica prehranskega kvasa 1 čajna žlička limoninega soka 1 čajna žlička česna Postopek: Zmešajte vse sestavine. Mešanico dajte v ponev in kuhajte ob stalnem mešanju okoli 5 do 10 minut, dokler se ne…
Preberi večVerjeli ali ne, vegansko smetano je mogoče narediti doma, in za to boste potrebovali samo 4 sestavine glavne sestavne. Sestavine: 1/4 vrečke probiotika (glejte navodila) 200g tufuja sok pol limone sol voda – dodajte po potrebi Česen – če želite močnejši okus Postopek: Vse sestavine dobro zmešamo in pustimo en dan (24 ur) da fermentirajo. Tako…
Preberi večKlobase chorizo so začeli delati v 17. stoletju. Danes jih izdelujejo tudi v nekaterih fr. pokrajinah in Mehiki , kjer jo začinijo še s čilijem (menda poznajo kar 124 vrst teh klobas!). Sestavine: 1 skodelica kuhanega rdečega fižola 2 jedilni žlici žajbla 2 jedilni žlici mletega čilija 2 jedilni žlici sladke paprike 2 jedilni žlici…
Preberi večRiževo mleko je bogato z vitaminom A in D, ima pa večjo vrednost ogljikovih hidratov kot kravje. Sestavine: Voda rjavi riž Priprava: Zavrite 8 skodelic vode, ki ste jo solili z eno žličko soli. Dodajte 1 skodelico ekološkega rjavega riža in zmanjšajte ogenj. Kuhajte približno 3 ure. V majhnih serijah nato pripravek zmiksajte z vodo…
Preberi večVeganstvo marsikoga postavi pred preizkušnjo in vprašanje, kaj sedaj jesti? Vse sestavine živalskega izvora je mogoče zamenjati z sestavinami rastlinskega izvora. Smetanova strjenka Smetano strjenko lahko nadomestite s sojino strjenko, za katero potrebujemo 1 l sojinega mleka in 3 žlice jabolčnega kisa. Sojino mleko zavremo v kovinski posodi, nato zavremo 7 žlic vode in kisa.…
Preberi večDolgo časa veganske oz. rastlinske mocarele na policah trgovin sploh ni bilo moč najti. Z vedno večjim povpraševanjem po rastlinskih nadomestkih mlečnih in mesnih izdelkov se je pojavila tudi veganska mocarela, najdete jo lahko v bio oddelkih večjih prodajaln ali specializiranih trgovin.»Zakaj bi potem doma izdelovali mocarelo, če jo pa lahko kupimo,« se sprašujete. Morda…
Preberi večVegani in vsi, ki si želijo spremembe a še vedno beljakovin in nečesa, kar bi spominjalo na izgled in okus mesnih izdelkov lahko te pripravijo tudi sami. Zelo dobrodošli so na piknikih in na srečanjih kot tudi na vsakdajnem jedilniku. Sestavine (za 12-16 klobasic): Suhe sestavine: ¾ skodelice ječmena 2 skodelici pšeničnega glutena 1 skodelica…
Preberi večKulinarično popotovanje v Ameriko, zakaj pa ne? Ob okušanju ameriškega peciva, boste imeli priložnost porabiti banane in pripraviti odlično sladico, ki bo pripravljena zelo hitro. Sestavine (pekač 23 x 12 cm) 3 dl polnovredne pšenične moke 2,4 dl ječmenove ali pirine moke 1 žličko pecilnega praška 1 žličko sode bikarbone 1 žličko mletega cimeta 3…
Preberi več“Kaj pa sploh ješ?” je zagotovo največkrat zastavljeno vprašanje vsem, ki se prehranjujejo izključno z rastlinsko hrano. Prehrana veganov pa se po pestrosti ne razlikuje od prehrane vsejedcev – v nekaterih primerih je še bolj raznolika in zdrava. Rastlinsko mleko Na tržišču obstaja že veliko okusnih nadomestkov mleka in najbolje je, da s preizkušanjem odkrijete,…
Preberi več