Veganko Odgovarja

Veliko vprašanj nam pošiljate preko maila ali preko socialnih omrežji. Ker je prav, da odgovore vidijo vsi, tako se tudi izognemo podvajanju, smo vam v nadaljevanju pripravili odgovore. Preden zastavljate vprašanja prosim preberite že pripravljene odgovore.

Vaša vprašanja in predloge  lahko posredujete na info@vegilandija.si. Veselimo se kontakta z vami.

Kakšna je razlika med Veganom, Vegetarijancem in Presnojedcem?

Vegeterijanec ne uživa mesa, za razliko od Vegana, ki poleg mesa ne uživa ničesar kar bi bilo živalskega izvora. Presnojedec uživa samo surovo- nekuhano hrano.

Zakaj se ljudje odločajo za veganstvo?

Razlogov za takšno odločitev je več. Vsak posameznik ima svoje razloge. Najpogosteje so razlogi:

  • zaščita naravnega okolja
  • zdrav in duhoven način življenja
  • zaščita živali

Veganska prehrana preprečuje masovno vzgojo in posledično ubijanje živali za prehrambno proizvodnjo in izdelavo oblačil. Mesna industrija povroča onesnaženje zraka, vode in zemlje. Raziskave kažejo, da bi se lakoto izkoreninilo, če bi na svetu vladalo vegetarijanstvo.

Ima vegeterijanstvo tudi negativne posledice na telo?

Lahko, v kolikor hrana vegetarijanca oz. vegana ni dobro organizirana in posameznik ne dobi vseh potrebnih sestavin. Lahko pride do pomanjkanja joda, kalcija, železa, maščobnih kislin omega 3, vitamina D in B12.

Ali Veganom zaradi neuživanja mleka manjka kalcij in kako ga nadomestijo?

Mleko in mlečni izdelki niso edini vir kalcija, nekatera živila ga imajo celo več kot mleko. Odličen vir je zelena listnata zelenjava, fižol, suhe fige, mandlji in tufu- pazite, vsebnost kalcija v tufuju je odvisna od načina pridelave. Poleg kalcija je pomembna tudi zadostna količina vitamina D, ki je pomemben za optimalno absorbacijo kalcija. Vitamin D dobite v vašem telesu nastane že če ste 10 minut dnevno izpostavljeni soncu.

 Ali je alkohol veganski?

Nekatere vrste alkoholnih pijač so, druge spet ne. Večina žganih pijač je veganskih, nekatere pa vsebujejo smetano ali med, zato niso veganske. Večina vin in piva gre skozi proces filtriranja, ki pa pogosto vsebuje živalske sestavine. Takšna filtrirna sredstva vključujejo mleko, albumin (jajčni beljak), isinglass (iz plavalnih mehurjev rib) in želatino. Čeprav filtrirno sredstvo ni prisotno v končnem izdelku (razen mogoče v sledeh), pa je za sam proces vseeno potrebno uporabiti živalske sestavine. Predpisi o deklaracijah zahtevajo vpis alergenov (mleko in jajca), ni pa zahtevan vpis želatine in nekaterih drugih živalskih sestavin. Če niste prepričani, ali je produkt veganski ali ne, je priporočljivo, da se obrnete na proizvajalca določene znamke vina/piva.

Kako vem, da kozmetični izdelki niso testirani na živalih?

Žal ni predpisov, ki bi urejali obvezne vpise na deklaracijskih izjavah izdelkov, npr. ,Ni testirano na živalih'. Če torej niste prepričani glede nekega izdelka, potem zadevo raziščite, obrnite se direktno na proizvajalca. Tudi, če izdelek ni bil testiran na živalih, še ne pomeni, da je veganski. Nekateri izdelki, na primer izdelki za nego kože in ličila, pogosto vsebujejo živalske sestavine