Vegi salama

Vegani in vsi, ki si želijo spremembe a še vedno beljakovin in nečesa, kar bi spominjalo na izgled in okus mesnih izdelkov lahko te pripravijo tudi sami. Zelo dobrodošli so na piknikih in na srečanjih kot tudi na vsakdajnem jedilniku.


Sestavine (za 12-16 klobasic):

Suhe sestavine:

    • ¾ skodelice ječmena
    • 2 skodelici pšeničnega glutena
    • 1 skodelica hranljivega kvasa

    Posušene začimbe:

    • 1 čajna žlička žajblja
    • 1 čajna žlička kumine
    • 2 čajni žlički paprike
    • 1 čajna žlička soli
    • 3 čajne žličke mletega popra
    • 1 čajna žlička posušene mlete čebule
    • 2 čajni žlički zdrobljenih komarčkovih semen
    • 2 čajni žlički posušene bazilike
    • 1 čajna žlička origana

    Utekočinjene in sveže sestavine:

    • ¾ skodelice vode
    • 230 gramov tofuja
    • 1 čajna žlička zelenjavne jušne osnove
    • 4 čajne žličke sojine omake ali tamarija
    • 4 čajne žličke veganske Worcestershire omake
    • 2 čajni žlički katerekoli veganske omake za mariniranje mesa
    • ¼ skodelice olivnega olja
    • ⅓ skodelice mlete pražene rdeče paprike
    • 3 čajne žličke mletega česna

    Navodila za pripravo:

    Najprej v 1½ skodelice vode skuhamo ¾ skodelice ječmena.

    Nato v električnem mešalniku, v katerega smo dodali ¾ skodelice vode, premešamo vse utekončinjene in sveže sestavine. Mešamo jih vse dokler iz njih ne nastane gladek namaz.

    Šele nato dodamo skuhan ječmen, ki ga skupaj z ostalimi sestavinami v mešalniku z enakomernimi pritiski na gumb rahlo premešamo.

    Ne želimo, da iz njega postane namaz, saj samo nežno zdrobljen klobasam doda teksturo.

    Sedaj je čas za pripravo suhih sestavin, ki jih eno za drugim dodajamo v veliko skledo. Pričnemo s pšeničnim glutenom, soljo, origanom, baziliko, papriko, žajbljom, malce kumine in nekaj posušene sesekljane čebule. Na koncu dodamo še  papriko.

    Komarčkova semena moramo zdrobiti, a ne popolnoma zmleti, saj je le z zdrobljenimi možno oblikovati maso. Pri tem si pomagamo s kavnim mlinčkom. Zdrobljena semena dodamo v skledo k ostalim sestavinam. Rdečo papriko sesekljamo na zelo drobne koščke. To je zelo pomembno, saj drugače mase ne bo možno oblikovati. Tako pripravljeno papriko dodamo v skledo. Nakar pridamo še česen.

    V skledo vlijemo sestavine, ki smo jih zmešali v mešalniku. Vse sestavine premešamo in gnetemo približno pet minut, vse dokler ne dobimo mase, iz katere lahko oblikujemo klobase. Pri gnetenju po potrebi dodajamo hranljivi kvas.Pomembno je, da maso gnetemo vsaj pet minut, saj se takrat kvas razgrajuje. Testo naj potem stoji pet minut. Pečico ogrejemo na 325 stopinj.

    Sedaj je čas za oblikovanje klobas. Testo razdelimo na dva in nato še na štiri dele.

    Če vemo, da sedaj ne bomo potrebovali toliko klobasic lahko testo shranimo v hladilniku in ga uporabimo po potrebi.

    Za oblikovanje in peko v pekaču bomo potrebovali od 10 do 13 centimetrov dolge trakove aluminijaste folije.

    Na vsakega izmed trakov položimo testo, ki ga približno oblikujemo. Ni potrebno, da smo preveč natančni, saj testo v pečici naraste in dobi končno obliko. Nato vsako klobasico zavijemo v folijo. Vsaka izmed njih izgleda kot dolg, podolgovat bonbon, ki  ima na vsakem koncu repek od folije.

    Pozorni moramo biti, da folije na obeh koncih ne zavijemo preveč grobo, ampak na rahlo, saj klobasice v pečici narastejo.

    Količine sestavin, navedenih v tem receptu, zadostuje za pripravo od dvanajst do šestnajst vegeklobasic.V pečici jih pečemo petdeset minut, nato jih odvijemo iz folije in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Za sam izgled jih kasneje popecimo še na žaru.

     

    o. Hranimo ga v hladilniku.