Ko zadiši po kostanju vemo, da smo globoko zakorakali v jesen. Kostanj izhaja iz Male Azije in Sredozemlja. Ljudje so bili že v preteklosti navdušeni nad njim, zato so množično sadili kostanjeve gaje. Uporabite ga lahko na različne načine.
Kostanj kot nadomestek krompirja
Zavedali so se vsestranske uporabe teh izvrstnih jesenskih oreščkov. Kostanj je zaradi svoje energetske vrednosti idealen nadomestek krompirja,zelo raznovrstna pa je tudi uporaba kostanja v kulinariki, zato je prav, da v nadaljevanju članka temu namenimo več pozornosti.
Kostanj ne sme manjkati na trgatvi
Kostanj je poln vitaminov
Za kostanj sta značilni nekoliko višja energijska vrednost in odlična mineralna sestava. Pečen zaradi načina priprave sicer vsebuje nekoliko več kalorij kot kuhan, a je po mnenju večine precej boljšega okusa. Kostanj vsebuje obilo ogljikovih hidratov, predvsem škroba, šest odstotkov beljakovin in komaj dva odstotka maščob. Naše telo bo oskrbel s pomembnimi vitamini (skupine A, B in C) in minerali, zato predstavja idealno energetsko in vitaminsko okrepitev pred zimo.
NAMIG ZA UPORABO KOSTANJA:
OSNOVNI TRIKI, BREZ KATERIH NE GRE:
Metoda shranjevanja 1: | Sveže nabran kostanj lahko shranimo tudi v kleti, kjer lahko počaka1–2 tedna. Priporočamo, da ga pred rezanjem in uporabo namočite v mlačno vodo, da bo lupina nabreknila. |
Metoda shranjevanja 2: | Manj priporočljivo je shranjevanje v hladilniku v plastični vrečki, saj take plodove navadno načne plesen. Kostanj, ki ga hranimo v hladilniku, moramo čim prej porabiti. |
Metoda shranjevanja 3: | Če imamo večjo zamrzovalno omaro, lahko zamrznemo kar cele plodove. Pred tem jim križno zarežemo samo zunanjo trdo lupino. Bodimo pozorni, da ne zarežemo notranje tanke lupinice ali da ne zarežemo v jedro, saj bo takšen kostanj, ko bo pripravljen, drobljiv! |
Uživanje surovega kostanja: | Užitni so tudi surovi plodovi! Užitni del kostanja poleg ježice varuje tudi trda rjava lupina in mehkejša kožica. Če smo se odločili, da bomo uživali sveže plodove, moramo odstraniti tudi slednjo. |
Peka kostanja: | Če kostanj pečemo v pečici, jo ogrejemo na 200 stopinj Celzija. Uporabimo posebno ponev za peko kostanja z luknjičastim dnom. Kostanj pečemo približno 25–35 minut, pri tem pa ga večkrat premešamo, da bo enakomerno zapečen. Pred peko ne pozabimo križno zarezati zunanje trde lupine, ker bo sicer kostanj med peko eksplodiral! |
Kuhanje kostanja: | Tudi pri kuhanju kostanja je treba upoštevati pravilo križnega zarezovanja. Paziti moramo, da ne zarežemo v jedro plodov. Kostanjkuhamo 30–40 minut. |