Zakaj bi morali jesti borovnice?

borovnice

Po napornem dnevu vas v hladilniku čakajo vijolični drobni sadeži – borovnice. Zajamete jih polno žlico ali še bolje iz njih si pripravite pecivo, ki bo presenetilo vaše goste.

Preprečujejo bolezni srca in ožilja

Ena sama porcija borovnic vsebuje tolikšno količino antioksidantov, kot pet porcij korenja, jabolk, bučk ali brokolija. Študija, ki jo je obljavil časopis Journal of Clinical Nutrition, je pokazala, da imajo tisti, ki si dnevno privoščijo skledo borovnic, višjo raven antioksidantov v krvi. To ima pomembno vlogo pri preprečevanju bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni, raka (predvsem raka dojke), degenerativnih bolezni oči (rumena pega, očesna mrena) in starostne onemoglosti.

Borovnice niso obremenjene s škropiti in imajo nizko kalorično vrednost

Gozdne borovnice so ena izmed redkih vrst sadja, ki ni obremenjena s škropivi, poleg tega pa v celoti dozorijo naravno in v zavetju čistega gozda. Borovnice so bogate s pektinom, vitamini A, B in C ter železom in magnezijem. Poleg tega vsebujejo čreslovino tanin, ki preprečuje vnetja. 100 g borovnic ima približno 40 kcal oziroma 170 KJ.

Odpravljajo težave s prebavo

Sveže borovnice posušite in iz njih po potrebi skuhajte čaj iz borovnic.

Izboljšujejo imunski sistem

Borovnice krepijo imunski sistem in varujejo celice pred bakterijami, zato uživanje borovnic preprečuje prehlade ter zmanjšuje možnosti infekcij in bakterijskih okužb, predvsem v prebavilih in sečilih. Temnejša kot je jagoda, bolj je bogata s pigmentom antocianinom, ki ima na zdravje skorajda čudodelne učinke. Antocianini so pomemben del družine flavonoidov, ki, širše, spadajo med polifenole. Antocianini so rastlinske hranilne snovi, ki borovnicam omogočajo, da delujejo kot močni antioksidati, in jim hkrati dajejo lastnost protivnetnega delovanja. Predvsem divje borovnice vebujejo vsaj pet vrst antocianina. Njegova ključna naloga je nevtralizacija škode, ki jo prosti radikali povzročajo na celicah in tkivu.