Ko začne mraz močneje pritiskati, si zaželimo skodelico vročega čaja, ki nas pogreje. Beduini pa trdijo, da je potrebno čaj piti v vročini. Če jih boste obiskali, vam bodo zagotovo ponudili skodelico čaja.
Pravi čaj so posušeni, mladi, zviti listi čajevca, ki je doma v Indiji. Pred tistoč petsto leti so prinesli sadike čajevca tudi na Kitajsko in Japonsko, nato se je gojenje razširilo na Cejlon, Formozo, Afriko, Brazilijo, Avstralijo, Rusijo… Za lažji transport so čaj stistnili med opeki podobne kose zato tudi ime opekasti Ruski čaj. Tako se je ime za Ruski – pravi čaj obdržalo še danes.Obrane listi pustijo nekaj časa stati, da ovenejo, ko so listi oveli jih stisnejo in zvijejo, potem pustijo da fermetnirajo. V listih nastanejo spremembe. Čreslovina se delno veže z kisikom in nastanejo prijetno dišeče snovi, ki dajajoe pravemu čaju tisti neponovljivi okus in aromo. Ko je fermentacija končana, liste posušijo.
Čaj ne kuhajte v kovinski posodi
Čaj je potrebno pravilno pripraviti. V kovinski, neploščeni posodi zgubi svoj dober okus. Najboljše je da ga kuhamo v porcelanasti posodi, za vsak sodelico damo žličko čajnih listov. Čajne liste prelijemo z vrelo vodo in jih upstimo nekaj minut. Čaj odcedimo v pripravljene, ogrete skodelice, da ostane vroč.
Kaj nam pove barva čaja?
Že v prvih minutah izvleče voda iz čajnih listov kofein, ki je v listih, aromatične snovi in le nekoliko čreslovine. Barva je svetlo zlata. Če čaj pustimo dlje časa izloči več čreslovine in postane temne barve. Takšen čaj pomaga pri driskah.
Kdaj pomirija in kdaj poživlja?
v prvih 1-2 minutah (svetla barva) vas bo čaj poživil zaradi kofeina, če pa boste čaj pustili dlje časa kot 2 minuti, 3-5 minut vas bo pomiril zaradi čreslovine.