Veganska jajčka

Si kdaj zaželite jajček na oko, privoščite si veganski jajček brez živalskega izvora. Za jajčke uporabite modele oblike jajčk, in vaš zajtrk bo popoln.  Priprava okusnih, veganski jajčk vam ne bo vzela veliko časa. Z jajčki boste zagotovo navdušili vaše najmlajše.

Sestavine:

Za rumenjak:

  • 1-2 korenčka
  • 1-2 žlici škroba ali agar agar
  • 1 žlica rastlinske margarine
  • 2 ščepca soli
  • 1,5 dl vode

za beljak

  • 1 skodelica prosa 
  • 200 g cvetače (ali brokolija/ peteršilja/zelene) 
  • 3,5 skodelice vode 
  • 100 g svežega tofuja 
  • ščepec muškatnega oreška 
  • 1 žlica margarine 
  • 3-4 ščepce soli

Postopek:

Korenje narežite na rezine in ga kuhajte z agarjem ali škrobom, soljo in malo vode. Ko je mehko, ga zmeljite/ zmiksajte in mu dodajte margarino. Iz zmesi oblikujte majhne kroglice.

Zavrite vodo in na šibkem ognju. 25 minut kuhajte proso in cvetačo. Dodajte margarino, začimbe in zmiksan tofu. Dokler je masa še topla, iz nje oblikujte več ovalnih ploščic (priporočamo uporabo modelčov).


V vsako ploščico vtisnite kroglico iz korenja in oblikujte kakor jajce na oko. Postrezite npr. na listih zelene solate, lahko s hrenovo omako.

vir: freefromharm.org