Falafel
Falafel je tradicionalna Egiptovska jed. Falafel so ocvrte kroglice ali iz zmiksane čičerike in začimb. Obstaja več različnih receptov, vsak si ga prilagodi po svoje. Jemo jih s pita kruhom. Zraven se priležejo solata, vložena zelenjava ali tzatziki omaka.
Sezam da falafelom hrustljavo skorjico, v originalu se falafli brez sezama opečejo v olju.
Sestavine:
- 2 skodelici čičerike
- 1 grobo nasekana čebula
- 1/4 s kodelice sesekljanega svežega petršilja
- 3-5 strokov česna
- 3/2 žlice moke
- 1 čajna žlička soli
- 2 ščepca kumine
- 1 ščepec koriandra
- pol ščepca kajenskega popra
- ščepec mletega kardamoma
- sezam
- kokosovo olje za cvrtje
Postopek:
Čičeriko namočite čez noč, odcedite in pretresite v multipraktik skupaj z nesekljano čebulo, česnom, petršiljem, moko, soljo, kumino, koriandom, poprom in kardamomom. Mešajte toliko časa, dokler ne dobite testo, po potrebi dodajte več moke ali v primeru pregoste zmesi, več vode.
Oblikujte kroglice in ji povaljajte v sezamu.
Specite v kokosovem olju (5- 6 minut na vsaki strani) do lepe, rjave barve.
** Če želite zelene FALAFELe dodajte dodatno 1/2 skodelice sesekljanega paradižnika ali koriandra.
