Čebulna juha

Čebulna juha

Juhe bi morale biti na našem jedilniku v teh zimskih dneh veliko pogosteje, predvsem zato, ker so zdrave in hitro pripravljene. Zimske juhe naj vsebujejo veliko čebule, brokolija, graha ali leče, saj v mrzlih dneh zagotavljajo dovolj energije za cel dan. Poleg tega pa nas tudi pogrejejo in spravijo v boljšo voljo.

Sestavine:

  • 50 g masla
  • 1/2 kg rdeče čebule, narezane na polovice ali četrtine
  • 4 stroki česna
  • lovorjev list
  • žlica olivnega olja
  • žlička sladkorja
  • žlica moke
  • 250 ml belega vina
  • 1 liter jušne osnove
  • 2 žlički nasekljanega timijana
  • sol
  • poper

Priprava:

Maslo pomešamo z olivnim oljem in ga v posodi stopimo. Dodamo na koščke narezano čebulo in dobro prepražimo. Dodamo sladkor in vse skupaj kuhajmo še 20 minut z občasnim mešanjem, dokler se sladkor ne karamelizira. Posolimo, popopramo. Čebula bo dobila zlato rjavo barvo, ki bo zagotovila prepoznaven videz juhe. Dodamo sesekljan česen, temeljito premešamo moko ter dodamo začimbe. Povečamo temperaturo in mešamo s postopnim dodajanjem vina in vroče jušne osnove. Pokrijemo in kuhamo 15-20 minut.

S paličnim mešalnikom pred serviranjem sesekljamo čebulo, ta čas po popečemo rezine kruha. Juho postrežemo v ognjevarnih posodicah, v vsako položimo rezino ali dve kruha.