Domači veganski jogurt

veganski-jogurt

Marsikdo si ne predstavlja življenja brez jogurta. Jogurt jemo za zajtrk, malico ali za večerjo. Še posebej je težko opustiti mleko in najti dobro alternativo. Bila sem presenečena nad veganskim jogurtom. Najtežje pri pripravi je čas, ko čakaš da bo jogurt narejen, vse drugo je le enostaven postopek.

Veganski jogurti v trgovinah so dragi in pogosto preveč sladki. Odločila sem se, da naredim svojega in tako vem kaj jem. Obstajata dva načina priprave veganskega jogurta. Oba sem uspešno preizkusila. Prvi je enostavnejši, vendar dražji, saj morate za pripravo kupiti veganske probiotike. Pri drugem načinu pa potrebujete sojin jogurt iz trgovine, ki ga lahko na enostaven način razmnožite.

VEGANSKI PROBIOTIKI

Pri način izdelave veganskega jogurta je s pomočjo probiotkov. Ta način je v svetu najbolj razširjen in je tudi zelo enostaven. Le priskrbeti si morate veganske probiotike., ki jih dodate v  rastlinsko mleko (jaz sem uporabila mandljevo in riževo). Nato jogurt postavite v pečico ogreto na 50 stopinj. Po eni uri pečico izklopite in je ne odpirajte. Jogurt pustite v pečici naslednjih 12 ur. Potem sledi najslajši del – vsaj meni. Lahko si pripravite jogurt z extra velikimi koščki sadja ali pa pripravite jogurt s sadnim pirjem. Sadni pire pripravite tako, da zamrzjeno sadje segrejete v dvojnem kotlu in ga nato dobro pretlačite in vmešate v jogurt.

ŽLIČKA JOGURTA

Cena veganskih probiotikov je za večino visoka, ampak nič zato, obstaja cenejša pot do veganskega jogurta. V trgovini kupite navaden sojin jogurt , ki ga lahko pojeste, eno žlico pa vmešajte v sojino ali riževo mleko. Najboljše je, da pri tem uporabite steklene kozarec. Vanj vlite rastlinsko mleko, dodajte žlico sojinega jogurta in pretresite. Postopek je enak kot pri izdelavi so probiotiki. Po 12 urah v jogurt vmešajte najljubše sadje, ki mu za boljši okus lahko dodate tudi limono.

Oglej si še: Kokosov jogurt iz samo treh sestavin!