Falafel

Falafel


Falafel je tradicionalna Egiptovska jed. Falafel so ocvrte kroglice ali iz zmiksane čičerike in začimb. Obstaja več različnih receptov, vsak si ga prilagodi po svoje. Jemo jih s pita kruhom. Zraven se priležejo solata, vložena zelenjava ali tzatziki omaka. 

Sezam da falafelom hrustljavo skorjico, v originalu se falafli brez sezama opečejo v olju.

Sestavine:

  • 2 skodelici čičerike
  • 1 grobo nasekana čebula
  • 1/4 s kodelice sesekljanega svežega petršilja
  • 3-5 strokov česna
  • 3/2 žlice moke
  • 1 čajna žlička soli
  • 2 ščepca kumine
  • 1 ščepec koriandra
  • pol ščepca kajenskega popra
  • ščepec mletega kardamoma
  • sezam
  • kokosovo olje za cvrtje

 Postopek:

Čičeriko namočite čez noč, odcedite in pretresite v multipraktik skupaj z nesekljano čebulo, česnom, petršiljem, moko, soljo, kumino, koriandom, poprom in kardamomom. Mešajte toliko časa, dokler ne dobite testo, po potrebi dodajte več moke ali v primeru pregoste zmesi, več vode.

Oblikujte kroglice in ji povaljajte v sezamu.

Specite v kokosovem olju (5- 6 minut na vsaki strani) do lepe, rjave barve.

 

** Če želite zelene FALAFELe dodajte dodatno 1/2 skodelice sesekljanega paradižnika ali koriandra.