Okus cimeta in jabolk nas zlahka popelje v kuhinjo naših babic. Vsak križljaj je bil poseben, okus slastne pite se je pomešal z ljubeznijo naših babic.
Sestavine:
- 3 skodelice moke
- 5 žlici sladkorja
- 1 skodelica kokosovega olja
- limonin sok
- 3/4 žličke cimeta
- 1/2 žličke muškatnega oreščka
- špepec soli
Postopek
Najprej pripravimo testo: zmešamo 3 skodelice moke, 2 žlici sladkorja, sol in počasi dodajamo 1 skodelico stopljenega kokosovega olja, v kolikor se testo drobi, mu dodajte nekaj mrzle vode in ga postavite v hladilnik za eno uro. Testo nato z roko pritisnemo na dno pekača in ob rob (nekaj ga prihranimo za na vrh).
Jabolka prepražimo na kokosovem olju, dokler se ta ne zmehčajo, dodamo jim cimet, 3 žlice sladkorja, 2 žlici limoninega sokain muškatni orešček. Počakamo, da se jabolka ohladijo in jih nato postavimo v pekač.
Testo, ki smo ga prihranili narežemo na trakce s katerimi prekrijemo pito.
Pečemo 15-20 minut na 210°C, pita se mora lepo zapeči.