Jagodni sladoled v kakovovem ovoju

Sestavine (za 4 osebe)

Presni sladoled (za 4 osebe):

  • ¾ skodelice kokosove vode
  • ¼ skodelice limetinega soka
  • 1 žlica limetine lupinice
  • 4 skodelice svežega kokosovega mesa (ali 4 skodelice surovih indijskih oreščkov, namočenih 4 ure in odcejenih)
  • ½ skodelice presnega kokosovega nektarja (ali drugega tekočega presnega sladila)
  • semena vaniljevega stroka
  • ščepec morske soli
  • ½ skodelice presnega kokosovega masla (ali olja) v tekočem stanju
  • 1 majhen kos rdeče pese
  • 1 skodelica mešanih ekoloških malin in jagod

Obloga:

  • ½ skodelice presne kaljene ajdove kaše
  • ½ skodelice drobno narezanega posušenega kokosa
  • ¼ skodelice mletih lanenih semen
  • 3 žlice presnega kakava v prahu
  • ½ skodelice razkoščičenih medjool datljev
  • ¼ čajne žličke morske soli
  • ½ čajne žličke cimeta
  • ⅓ skodelice drobno nastrganega posušenega kokosa
  • ¼ skodelice kakava v koščkih

Preliv:

  • 2 skodelici svežih ekoloških jagod
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 žlica presnega kokosovega nektarja ali tekoče sladilo po lastni izbiri
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

Navodila za pripravo

Priprava sladoleda

  1. Kokosovo vodo, limetin sok in limetino lupinico damo v blender skupaj s kokosom, kokosovim nektarjem, vaniljo, morsko soljo, kokosovim maslom, peso in gozdnimi sadeži. Mešamo toliko časa, da dobimo gladko maso, približno 1–2 minuti. Maso vlijemo v aparat za pripravo sladoleda in ga pripravimo po navodilih.
  2. Dobljen sladoled damo v posodo s pokrovom in jo postavimo v zamrzovalnik čez noč oziroma toliko časa, da se strdi. Z žlico za sladoled vzamemo ven 4 kepice sladoleda (preostali sladoled lahko pojemo kadar koli). Kepice pustimo v hladilniku, da popolnoma zamrznejo.

Priprava obloge

  1. V multipraktik damo ajdovo kašo, kokos, laneno seme, kakav v prahu, morsko sol, cimet in datlje. Mešamo toliko časa, da se začne masa držati skupaj, če jo stisnemo (v primeru, da se ne, dodamo še nekaj datljev). Vmešamo še nastrgan kokos in kakav v koščkih. Maso damo v posodo in v njej povaljamo sladoledne kepice. Površino malce poteptamo, da je obstojnejša. Kepice ponovno postavimo v zamrzovalnik, kjer počakajo toliko časa, da pripravimo preliv.

Priprava preliva

  1. V multipraktik damo vse sestavine in mešamo toliko časa, da dobimo gladko maso.
  2. Nekaj preliva z žlico polijemo po krožniku, nato nanj položimo kepico sladoleda. Preden postrežemo, počakamo vsaj 15 minut, da se sladoled malce omehča (lahko ga tudi na hitro odtalimo v dehidratorju).