Kako si pomagati pri atopijskem dermatitisu?

Nasveti

Atopijski dermatitis je kronična kožna bolezen, ki je vedno bolj pogosta, zlasti v zahodnem svetu. Večinoma prizadene dojenčke in otroke – kar 10–20 % otrok po vsem svetu –, prizadetih pa je tudi 2–5 % odraslih. Bolniki imajo stalno suho, razdražljivo kožo, ki je nagnjena k okužbam in vnetjem. Čeprav zdravilo ne obstaja, lahko redna nega kože (samostojno ali v kombinaciji z zdravili) v veliki meri ublaži neugodje.

Ob upoštevanju 10 nasvetov vam bo v vaši koži prijetneje!

Dermatologi priporočajo:

1. Izogibajte se alergenim snovem, ki povzročajo akutne vnetne reakcije, kot npr. pršice in cvetni prah, živalske dlake in perje.

2. Če je le mogoče, se odločite za bombažna oblačila, izogibajte se volnenim in sintetičnim oblačilom, ki lahko dražijo kožo.

3. Pri pranju perila naj bo uporaba detergenta zmerna, saj pretiravanje lahko vodi do ekstremne krhkosti kože.

4. Prepričajte se, da bivalni prostori niso prevroči (19 – 20 stopinj), saj višja temperatura izsuši zrak in poškoduje kožo.

5. Hitro prhanje z vodo, ki ne sme imeti več kot 35 stopinj celzija, saj suhi koži voda škoduje.

6. Ne uporabljajte penečih kopeli, saj le te izsušijo in razdražijo kožo.

7. Z bombažno brisačo z nežnimi dotiki, kožo nežno osušite.

8. V primeru, da so prisotni izbruhi, enkrat ali dvakrat na dan uporabljajte vlažilo in izjemno bogato nego, ki bo blažila srbečico in omejevala vnetne reakcije po celem telesu, z izjemo predela ekcema.

9. Izogibajte se sladkorja in predelane hrane.

10. Nekaj minut dnevno med 8 in 11 uro ali po 16.uri izpostavite kožo soncu. Sonce v zmernih količinah deluje antibakterijsko.