Kje vse se skriva vitamin C in kako vam pomaga pri zdravju

vitamin C

Ste vedeli, da utrujenost v veliki meri predstavlja nepravilna prehrana? Prehrana, ki je oropana vitaminov vam res da energetsko vrednost ne pa snovi, ki bi vašemu telesu pomagale pri premagovanju dnevnih izzivov.

Zakaj vitamin C potrebujemo?

Vitamin C ali sorbinska kislina je eden glavnih pobudnikov presnove v celici, povečujejo dejavnost kvasin, ki sodelujejo pri presnovi in je zato nujen za zdravje. Pomanjkanje vitamina C se kaže v utrujenosti, pomanjkanju teka, krvavitvi iz sluznic, krvavitvah in vnetjih zobnih dlesni, v nagnjenosti k nalezljivim boleznim. Pomanjkanje vitamina C ovira tudi rast. S poskusi so dokazali, da je presnova holesterola počasnejša, če ni dovolj vitamina C. Posledica časne razgradnje holesterola pa je zamaščenost žil.

Vitamin C pomaga telesu v boju proti okužbam, še posebej je priporočljivo, da ga dodajamo pri vročinski stanjih. Pri vročini so že v starih časih kot zdravilo uporabljali limonado, malinovec ali brusnice.

Brstični OHROVT ima več vitamina C kot limone

Zmotno velja prepričanje, da ima C vitamina največ limona, pa temu ni tako. Največ, kar 118 tisočink grama ga boste zaužili s 100 g brstičnega ohrovta.

ohrovt in cvetača 71 tisočink grama

jagode                    49 tisočink grama

limone                   45 tisočink grama

mandarine            31 tisočink grama

zelje                        25- 66 tisočink grama

solata                    10 tisočink grama

sladke paprike    100- 400 tisočink grama

Količina vitamina C v živilih ni konstantna

Količina vitamina se spreminja. Vročina in dolgo ležanje na zraku uničujete vitamin C. Škodoje pa tudi dotik s kovino (še posebej kuhanje v kovinski posodi). Če hočemo ohraniti čimveč vitamin C zelenjavo čim manj kuhajmo, če pa to že delamo uporabljajmo lonec na pritisk, da je kuhanje čimprej kočano.

Rezanje na drobno ali sekljanje škoduje zelenjavi, ker ima zrak lažji dostop do vitamina C in ga poškoduje.

  • Članek mi je všeč
5
Sending
User Review
0 (0 votes)