Ste vedeli, da utrujenost v veliki meri predstavlja nepravilna prehrana? Prehrana, ki je oropana vitaminov vam res da energetsko vrednost ne pa snovi, ki bi vašemu telesu pomagale pri premagovanju dnevnih izzivov.
Zakaj vitamin C potrebujemo?
Vitamin C ali sorbinska kislina je eden glavnih pobudnikov presnove v celici, povečujejo dejavnost kvasin, ki sodelujejo pri presnovi in je zato nujen za zdravje. Pomanjkanje vitamina C se kaže v utrujenosti, pomanjkanju teka, krvavitvi iz sluznic, krvavitvah in vnetjih zobnih dlesni, v nagnjenosti k nalezljivim boleznim. Pomanjkanje vitamina C ovira tudi rast. S poskusi so dokazali, da je presnova holesterola počasnejša, če ni dovolj vitamina C. Posledica časne razgradnje holesterola pa je zamaščenost žil.
Vitamin C pomaga telesu v boju proti okužbam, še posebej je priporočljivo, da ga dodajamo pri vročinski stanjih. Pri vročini so že v starih časih kot zdravilo uporabljali limonado, malinovec ali brusnice.
Brstični OHROVT ima več vitamina C kot limone
Zmotno velja prepričanje, da ima C vitamina največ limona, pa temu ni tako. Največ, kar 118 tisočink grama ga boste zaužili s 100 g brstičnega ohrovta.
ohrovt in cvetača 71 tisočink grama
jagode 49 tisočink grama
limone 45 tisočink grama
mandarine 31 tisočink grama
zelje 25- 66 tisočink grama
solata 10 tisočink grama
sladke paprike 100- 400 tisočink grama
Količina vitamina C v živilih ni konstantna
Količina vitamina se spreminja. Vročina in dolgo ležanje na zraku uničujete vitamin C. Škodoje pa tudi dotik s kovino (še posebej kuhanje v kovinski posodi). Če hočemo ohraniti čimveč vitamin C zelenjavo čim manj kuhajmo, če pa to že delamo uporabljajmo lonec na pritisk, da je kuhanje čimprej kočano.
Rezanje na drobno ali sekljanje škoduje zelenjavi, ker ima zrak lažji dostop do vitamina C in ga poškoduje.