Koprivni njoki z žajblem

Ni ga čez domače njoke! Če boste uporabili še liste mladih kopriv, boste poskrbeli za zanimiv in energijsko bogat obrok, ki bo pregnal utrujenost. Kopriva bi bila uporabljena že v prazgodovinskem času. Na Danskem so v bronasti dobi našli sledi te rastline v grobnici, v neolitskem času naj bi steblo koprive uporabljali namesto vrvice, dandanes pa vemo, da je kopriva med drugim zelišče, ki očisti naše telo strupov, pospeši presnovo in odvaja vodo iz telesa, pomaga pri revmatizmu … Kopriva je torej uporabna, še posebej kadar govorimo o kulinariki in skrbi za naše zdravje.

Sestavine:

  • 3/4 kg kopriv (ali špinače ali blitve),
  • nejodirano morsko sol,
  • 3 žlice sojine ali riževe smetane,
  • veganska domača mocarela,
  • 1 žličko margarine
  • žajbljeve lističe

Postopek:

Koprivi odstranimo stebla in liste stresemo v osoljeno vrelo vodo ter kuhamo nekaj minut. Prelijemo v cedilo in vodo prihranimo za pozneje. Koprive pustimo v cedilu, da vsa voda izteče in  da se malo ohladijo. Nato sesekljamo v multi­praktiku. Dodamo sol, sojino smetano, margarino, po želji naribamo sojin sir, mešamo in dodajamo kamutovo moko do želene gostote.

Vodo, v kateri so se kuhale koprive, znova zavremo. Vanjo spuščamo njoke, ki jih naredimo tako, da z žličko zajamemo maso in jo spustimo v vodo.

V ponovi raztopimo margarino, dodamo žajbelj in zabelimo njoke.