Sestavine:
-
vrele vode
-
olivnega olja
-
majhna čebula
-
2 stroka česna
-
500 g šampinjonov
-
120 ml belega vina
-
1 žlička svežih timijanovih listkov
-
sol in sveže mleti poper
-
250 g suhih lističev za lazanjo
-
maslo za namastitev pekača
bešamel
- masla
-
2 žlici moke
-
500 ml mleka
-
sol, muškatni orešček in poper
Postopek:
Suhe jurčke stresemo v skledo. Prelijemo jih z dvema skodelicama vrele vode. Pustimo, da se namakajo 30 minut. Namočene jurčke precedimo in dobro ožamemo. 1,5 skodelice precejene tekočine prihranimo.
Šampinjone očistimo z vlažno krpico in narežemo na rezine. Čebulo in česen olupimo ter ločeno drobno sesekljamo.
V ponvi segrejemo eno žlico olivnega olja, na katerem posteklenimo sesekljano čebulo. Dodamo česen, med mešanjem pražimo 30 sekund, potem pa dodamo namočene in sveže gobe. Rahlo posolimo ter na srednji temperaturi pražimo toliko časa, da se gobice malo zmehčajo in začnejo izločati tekočino (približno 5 minut). Prilijemo vino in povišamo temperaturo. Med občasnim mešanjem kuhamo toliko časa, da ves alkohol izhlapi. Dodamo timijan in prihranjeno tekočino, zavremo, začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter na zmerni temperaturi kuhamo še toliko časa, da se gobice zmehčajo, v ponvi pa ostane malo manj kot pol tekočine, ki smo jo dolili.
V kozici stopimo maslo. Po razpuščenem maslu potrosimo moko in jo med mešanjem pražimo 1 do 2 minuti. Nato med nenehnim mešanjem počasi prilivamo vroče mleko. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom ter med mešanjem na nizki temperaturi kuhamo še toliko časa, da se omaka zgosti. Pripravljen bešamel dodamo v ponev z gobicami. Vse skupaj dobro premešamo.