Lucuma- naravno sladilo za diabetike

Lucama izvira iz Peruja in je znana po nizkem glikeničnem indeksu. V literaturi je bila prvič omenjena že leta 1531. Uporabljamo jo za pripravo domačih sladic, sladoleda, jogurtov in za slajenje kosmičev, smoothie-jev. Lucuma je podobna avokadu, trda zunanjost in mehka sladka notranjost. Meso je rumene bare in ima teksturo, ki spominja na rumenjak. V trgovini jo boste našli v obliki prahu. Mnogi njen okus opisujejo kot križanca med karamelo in sladkim krompirjem, primerna je diabetike.

Vir kalija

Lucuma ima veliko Kalija, ki pomaga pri vzdrževanju krvnega tlaka. Ima tudi Železo, ki ima veliko vlogo pri delovanju imunskega sistema ter preprečuje utrujenost. Cink pomaga pri presnovi ogljikovih hidratov in pri  ohranjanju zdravih kosti, nohtov, las in kože. Vsebuje pa le naravne sladkorje.

Široko uporabnalucuma-prah

Z lucumo lahko osladimo pijače, smoothieje, jogurte, kosmiče, pudinge in druge sladice. Lucumo tako uporabimo za pripravo okusnega sladoleda, tort, piškotov ali pit. V primerjavi z drugimi sladili na trgu lucuma hrane ne oropa, ampak hrano pravzaprav obogati.

Poleg tega, da jo lahko uporabljamo kot sladilo nam koristi tudi njega velika vsebnost antioksidantov, mineralov in vitaminov ki pomagajo pri delovanju našega telesa in ohranjajo naš imunski sistem čim močnejši.Lucumo v Južni Ameriki že stoletja uporabljajo zaradi njenih zdravilnih lastnosti. Lucuma ima značilen rahel sladek okus, je naravno sladilo, ki ne povzroča velikih nihanj v krvnem sladkorju zato prah lucume uporabljajo lahko tudi diabetiki.

 

vir: http://www.globalhealingcenter.com