Božični presni Kolački

Za Božič bodite izvirni in pripravite presni božični puding, ki vam ne bo vzel veliko časa, vaše goste pa boste zagotovo navdušili.

Sestavine:

Osnova:

  • 60 g suhih fig
  • 2 žlici drobno naribane pomarančne lupine
  • 50 g (½ skodelice) lanenega semena
  • 2 žlici suhih višenj
  • 1 žlička drobno naribanega ingverja
  • 100 g posušenih marelic
  • 250 g datljev
  • 170 g (1/3 skodelice) mandljeve moke
  • ½ žličke vanilije v prahu
  • 1 žlička mletega cimeta
  • ¼ žličke sveže naribanega muškatnega oreščka
  • 3 žlice pomarančnega soka
  • 5 žlic kokosove vode
  • 1 žlica kokosovega olja
  • maline za dekoracijo

Bel preliv

  • 100 g kakavovega masla
  • 100 ml kokosove smetane
  • 2 žlici javorjevega sirupa

Postopek:

Pripravite 8 kalupov (približno 50  ml vsak).

Zmešajte fige, pomarančno lupino,  češnje, ingver, marelice, datlje, mandljevo moko, vanilijo in začimbe v multipraktiku. Nato pretresite sestavine v skledo in dodajte kokosovo maslo in pomarančni sok.

V kalupe položite folijo,  daj boste božični puding lažje odstranili. Napolnite kaupe z sestavinami in jih postavite v hladilnik za 2 uri.

KOKOSOVA SMETANA:

Da bi naredili kokosovo stepeno smetano, pločevinko s kokosovim mlekom postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure. Pred ali po odpiranju vsebine pločevinke ne mešamo, temveč z žlico posnamemo gosto smetano, ki se naredi po vrhu kokosovega mleka.

Ko imate pripravljeno  kokosovo smetano pripravite ledeni preliv tako da stopite kokosovo maslo (nad vročo vodo)  in  mu primešajte kokosovo smetano in javorjev sirup. Preliv postavimo v hladilnik za 10-15 minut, nato z njim okrasimo puding.