Sestavine:
Biskvit:
- 200 g moke
- 200 g sladkorja
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke sode bikarbone
- 1/4 čajne žličke soli
- 125 g masla, sobne temperature
- 2 velika jajca
- 125 ml mleka
- 125 ml limoninega soka (sok dveh limon)
- Naribana lupinica dveh limon
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
Limonina krema:
- 150 ml limoninega soka (sok treh limon)
- Naribana lupinica dveh limon
- 100 g sladkorja
- 3 velika jajca
- 100 g masla, narezano na koščke
Krema za premaz:
- 250 ml sladke smetane
- 250 g kremnega sira
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
Postopek:
Priprava biskvita:
- Segrejte pečico: Pečico segrejte na 180 °C. Pripravite dva okrogla pekača (premera približno 20 cm) in ju premažite z maslom ter obložite s papirjem za peko.
- Pripravite suhe sestavine: V veliki posodi zmešajte moko, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.
- Pripravite mokre sestavine: V drugi posodi zmešajte maslo, jajca, mleko, limonin sok, naribano limonino lupinico in vanilijev ekstrakt.
- Združite: Mokre sestavine počasi dodajte suhim sestavinam in mešajte, dokler ne dobite gladke mase.
- Razdelite in pecite: Testo enakomerno razdelite med oba pekača. Pecite približno 25-30 minut, dokler zobotrebec, vstavljen v sredino, ne pride ven čist. Pustite, da se biskvit popolnoma ohladi, preden ga odstranite iz pekačev.
Priprava limonine kreme:
- Segrejte: V loncu na srednji temperaturi zmešajte limonin sok, limonino lupinico in sladkor.
- Dodajte jajca: Jajca dobro stepite in jih počasi vmešajte v limonino zmes.
- Kuhajte: Kuhajte na srednji temperaturi, nenehno mešajte, dokler se zmes ne zgosti (približno 5-7 minut). Pazite, da ne zavre, saj se lahko jajca strdijo.
- Dodajte maslo: Odstranite z ognja in vmešajte maslo, dokler se popolnoma ne stopi. Pustite, da se ohladi.
Priprava kreme za premaz:
- Stepite smetano: Sladko smetano stepite, dokler ne nastanejo čvrsti vrhovi.
- Zmešajte kremni sir: Kremni sir in sladkor v prahu stepite do gladkega, nato dodajte vanilijev ekstrakt.
- Združite: Nežno vmešajte stepeno smetano v zmes s kremnim sirom, dokler se vse lepo ne poveže.
Sestavljanje torte:
- Razrežite biskvit: Ohlajen biskvit prepolovite, tako da dobite štiri plasti.
- Nanesite limonino kremo: Na prvo plast biskvita nanesite limonino kremo, nato položite drugo plast biskvita. Postopek ponovite za vse plasti.
- Premažite s kremo: Z zunanjo kremo premažite celotno torto, tako da bo lepo prekrita.
- Okrasite: Torto lahko okrasite z rezinami limone, limonino lupinico ali limonino kremo.
- Ohladite: Torto postavite v hladilnik za vsaj 1 uro, da se okusi prepojijo.
Nasveti:
- Limonina lupinica: Prepričajte se, da uporabljate limone, ki niso voskane in dobro operite limonino lupinico.
- Nadomestki: Če želite lažjo različico, lahko kremni sir zamenjate s skuto.
- Priprava vnaprej: Limonino kremo lahko pripravite dan prej in jo hranite v hladilniku.