Ovseno mleko

Ovseno mleko

Tako je, oves – zajtrk prvakov! Ne vsebuje holesterola in laktoze, a je izjemno hranilno – vsebuje 15 vitaminov in 10 mineralov, z eno skodelico pa boste dobili kar 36 odstotkov dnevno priporočene količine kalcija. Je bolj sladek od soje in enostavnejši za pripravo. 2 dcl ovsenega mleka vsebuje le 2,5 grama maščob in ima manj kalorij kot druga rastlinska mleka ali kravje mleko. Ovseno mleko je odlično za zajtrk. Vanj lahko vkuhate pirin zdrob ali kvinojo, ga zmešate s priljubljenimi kosmiči za zajtrk, odlično se poda smutijem in sladicam, na primer palačinkam.

Sestavine:

  • 1 skodelica ovsenih kosmičev
  • 4 skodelice vroče vode
  • 1 čajna žlička nerafiniranega agavinega sirupa ali 2 datlja (namočena)
  • ščepec soli (solni cvet)
  • ščepec burbonske vanilije v prahu

Priprava:

Mleko je bolj polnvredno, če ga pripravite iz celih ovsenih zrn, iz ovsenih kosimčev postane precej sluzasto in ni toliko hranilno. Zato je bolje, da uporabite kar osnovno surovino – oves, lahko tudi ovseni rižek (na sliki spodaj – podoben je piri).

Ovsena zrna namakamo čez noč od 8-12 ur, zjutraj jih operemo, prilijemo toplo prekuhano vodo, sol, vanilijo in agavin sirup ali datlje. Zmiksamo v mešalniku (2 minuti) in ko je tekočina primerne gostote, precedimo čez gazo ali cedilo. Mleko lahko hranimo do 3 dni v hladilniku v stekleni posodi.

Oglejte si še precept za Riževo mleko.

 

[wp-review]