Pirina štručka

Sestavine (za eno štručko)

  • 500 g pirine polnozrnate moke
  • 50 g ovsenih kosmičev
  • 1 pecilni prašek iz vinskega kamna (20 g)
  • 0,5 čž soli
  • 2 jž oljčnega olja
  • 450 – 500 ml mineralne vode
  • oljčno olje in pest ovsenih kosmičev za model

Priprava:

Pečico ogrejemo na 170 stopinj.

Moko in kosmiče stresemo v skledo. Dodamo pecilni prašek, sol in olje. Med mešanjem z mešalnikom s svedrastima stepalkama dodajamo mineralno vodo. Testo mora biti gostljato, ne trdo in ne tekoče.

Štirioglat, podolgovat pekač z visokimi robovi naoljimo z olivnim oljem in potresemo z ovsenimi kosmiči. Testo stresemo v pekač. Z naoljeno žlico pogladimo površino, da bo pečena skorjica lepša.

Postavimo v ogreto pečico in pečemo 1 uro.

Pečen kruh stresemo iz pekača, ga zavijemo v kuhinjsko krpo in ohladimo.

Kruh hranimo v hladilniku ali zamrzovalniku.