Sestavine (za eno štručko)
- 500 g pirine polnozrnate moke
- 50 g ovsenih kosmičev
- 1 pecilni prašek iz vinskega kamna (20 g)
- 0,5 čž soli
- 2 jž oljčnega olja
- 450 – 500 ml mineralne vode
- oljčno olje in pest ovsenih kosmičev za model
Priprava:
Pečico ogrejemo na 170 stopinj.
Moko in kosmiče stresemo v skledo. Dodamo pecilni prašek, sol in olje. Med mešanjem z mešalnikom s svedrastima stepalkama dodajamo mineralno vodo. Testo mora biti gostljato, ne trdo in ne tekoče.
Štirioglat, podolgovat pekač z visokimi robovi naoljimo z olivnim oljem in potresemo z ovsenimi kosmiči. Testo stresemo v pekač. Z naoljeno žlico pogladimo površino, da bo pečena skorjica lepša.
Postavimo v ogreto pečico in pečemo 1 uro.
Pečen kruh stresemo iz pekača, ga zavijemo v kuhinjsko krpo in ohladimo.
Kruh hranimo v hladilniku ali zamrzovalniku.