Čas priprave: 20 min + 2 h hlajenja
Število porcij: 8
Sestavine
Osnova
- 150 g datljev (brez koščic)
- 100 g surovih orehov
- 50 g mandljev
- 2 žlici kakava v prahu
- ščepec soli
Čokoladna krema
- 2 zrela avokada
- 2 zreli banani
- 4 žlice nesladkanega kakava v prahu
- 3 žlice javorjevega sirupa ali agavinega sirupa
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- 1–2 žlici rastlinskega mleka (npr. kokosovo ali mandljevo), po potrebi za redčenje
Okras
- sveže maline ali jagodičevje
- kokosove kosmiče ali naribana temna čokolada

Postopek
- Priprava osnove:
- Datlje, orehe in mandlje na hitro zmiksajte v sekljalniku ali blenderju.
- Dodajte kakav in sol ter miksajte, dokler se masa ne začne sprijemati.
- Maso pritiskajte na dno modela za torto (premera približno 18 cm), obložite z masnim papirjem ali silikonsko podlogo.
- Priprava kreme:
- V čist blender ali kuhinjski robot položite olupljena avokada, banani, kakav, javorjev sirup in vaniljo.
- Miksajte, dokler krema ne postane gladka in sijoča. Po potrebi med miksanjem prilijte rastlinsko mleko, da dobite željeno konsistenco.
- Sestavljanje in hlajenje:
- Čokoladno kremo enakomerno razporedite čez pripravljeno osnovo.
- Tortico pokrijte s pokrovom ali folijo in jo postavite v zamrzovalnik za vsaj 2 uri (lahko čez noč).
- Pred serviranjem pustite stati 10–15 min na sobni temperaturi, nato okrasite z malinami, kokosovimi kosmiči ali naribano čokolado.
Nasveti in variacije
- Brez orehov? Nadomestite jih z eno vrsto oreškov (npr. le bademi ali indijski oreščki).
- Za bolj oreščkast okus: V osnovo dodajte žlico arašidovega ali mandljevega masla.
- Za sadno svežino: V kremo vmešajte pest svežih jagod ali malin.
- Shranjevanje: V hladilniku do 3 dni; v zamrzovalniku do enega meseca.