Sestavine
Testo:
- 400 ml indijskih oreškov
- 6 datljev medjoul
- 1,5 jž limoninega soka
- ščepec soli
Skutni nadev:
- 600 ml v vodi namočenih makadamij
- 400 ml v vodi namočenih indijskih oreškov
- 200 ml vode
- 2 jž agavinega sirupa
- 3 jž limoninega soka
- ščepec soli
- naribana lupinica 1 limone iz ekološke pridelave
Makov nadev:
- 250 g maka
- 3 jž limoninega soka
- 100 ml v vodi namočenih rozin
- 3 v vodi namočeni datlji medjoul
- po potrebi nekaj žlic vode, v kateri smo namakali datlje
Jabolčni nadev:
- 13 srednje velikih jabolk
- 1⁄2 čž cimeta
- naribana lupinica 1 pomaranče iz ekološke pridelave
- 100 ml v vodi namočenih rozin
Orehov nadev:
- 600 ml v vodi namočenih orehov
- 100 ml v vodi namočenih rozin
- 100 – 125 ml pomarančnega soka
- 1⁄4 čž burbonske vanilije
- 2 v vodi namočena datlja medjoul
Postopek
Testo:
- V mešalniku z rezilom S najprej drobno zmeljemo indijske oreške.
- Dodamo narezane datlje, limono in sol in na hitro premešamo, da se sestavine pričnejo lepiti med sabo.
- Dno modela enakomerno obložimo s testom s pomočjo lopatke in prstov.
Skutni nadev:
- V posodo blenderja stresemo vse sestavine in jih zmešamo v kremo z rahlo zrnasto teksturo.
- Polovico kreme poravnamo po testu v modelu.
Makov nadev:
- Mak drobno zmeljemo v blenderju.
- Dodamo vse ostale sestavine in gladko zmeljemo.
- Po potrebi dodamo malo vode od namakanja datljev.
- Polovico maka z okroglino jušne žlice, ki jo pomakamo v hladno vodo, poravnamo po skutnem nadevu v modelu.
Jabolčni nadev:
- Oprana jabolka olupimo in grobo naribamo.
- Nežno iztisnemo odvečen sok, vendar naj jabolka še vedno ostanejo sočna.
- Jabolkom primešamo rozine, pomarančno lupinico in cimet.
- Polovico jabolk poravnamo po plasti makovega nadeva v modelu.
Orehov nadev:
- Vse sestavine za orehov nadev stresemo v posodo blenderja in gladko zmeljemo.
- S celotno količino orehovega nadeva prekrijemo jabolčno plast v modelu.
- Nadaljujemo s preostalim skutnim in makovim nadevom, zaključimo pa z drugo polovico jabolk.
- Model z gibanico postavimo čez noč v hladilnik ali pa za eno uro v zamrzovalnik, nato jo razrežemo na majhne kocke.