Presna gibanica

Sestavine

Testo:

  • 400 ml indijskih oreškov
  • 6 datljev medjoul
  • 1,5 jž limoninega soka
  • ščepec soli

Skutni nadev:

  • 600 ml v vodi namočenih makadamij
  • 400 ml v vodi namočenih indijskih oreškov
  • 200 ml vode
  • 2 jž agavinega sirupa
  • 3 jž limoninega soka
  • ščepec soli
  • naribana lupinica 1 limone iz ekološke pridelave

Makov nadev:

  • 250 g maka
  • 3 jž limoninega soka
  • 100 ml v vodi namočenih rozin
  • 3 v vodi namočeni datlji medjoul
  • po potrebi nekaj žlic vode, v kateri smo namakali datlje

Jabolčni nadev:

  • 13 srednje velikih jabolk
  • 1⁄2 čž cimeta
  • naribana lupinica 1 pomaranče iz ekološke pridelave
  • 100 ml v vodi namočenih rozin

Orehov nadev:

  • 600 ml v vodi namočenih orehov
  • 100 ml v vodi namočenih rozin
  • 100 – 125 ml pomarančnega soka
  • 1⁄4 čž burbonske vanilije
  • 2 v vodi namočena datlja medjoul

Postopek

Testo:

  1. V mešalniku z rezilom S najprej drobno zmeljemo indijske oreške.
  2. Dodamo narezane datlje, limono in sol in na hitro premešamo, da se sestavine pričnejo lepiti med sabo.
  3. Dno modela enakomerno obložimo s testom s pomočjo lopatke in prstov.

Skutni nadev: 

  1. V posodo blenderja stresemo vse sestavine in jih zmešamo v kremo z rahlo zrnasto teksturo.
  2. Polovico kreme poravnamo po testu v modelu.

Makov nadev: 

  1. Mak drobno zmeljemo v blenderju.
  2. Dodamo vse ostale sestavine in gladko zmeljemo.
  3. Po potrebi dodamo malo vode od namakanja datljev.
  4. Polovico maka z okroglino jušne žlice, ki jo pomakamo v hladno vodo, poravnamo po skutnem nadevu v modelu.

Jabolčni nadev:

  1. Oprana jabolka olupimo in grobo naribamo.
  2. Nežno iztisnemo odvečen sok, vendar naj jabolka še vedno ostanejo sočna.
  3. Jabolkom primešamo rozine, pomarančno lupinico in cimet.
  4. Polovico jabolk poravnamo po plasti makovega nadeva v modelu.

Orehov nadev:

  1. Vse sestavine za orehov nadev stresemo v posodo blenderja in gladko zmeljemo.
  2. S celotno količino orehovega nadeva prekrijemo jabolčno plast v modelu.
  3. Nadaljujemo s preostalim skutnim in makovim nadevom, zaključimo pa z drugo polovico jabolk.
  4. Model z gibanico postavimo čez noč v hladilnik ali pa za eno uro v zamrzovalnik, nato jo razrežemo na majhne kocke.