Presna okusna brusnična torta

Sestavine  (za presno borovničevo tortico premera 20 cm)

  1. plast  
  • 300 gramov mandljev
  • 50 gramov kokosovega masla
  1. plast
  • 300 gramov (zmrznjenih) brusnic ali borovnic
  • 300 gramov indijskih oreščkov
  • 5 žlic agavinega sirupa
  • 125 gramov kokosovega masla

 Priprava

Mandlje in indijske oreščke namočimo čez noč oziroma za najmanj 12 ur (indijske oreščke lahko samo za 3 ure). Oboje dobro odcedimo, mandljem odstranimo kožico, da dobimo potem lepo belo barvo 1. plasti.

Mandlje zmeljemo skupaj s kokosovim maslom, nastalo maso pa razporedimo po modelu (uporabil sem raztegljiv model za torto in sem ga nastavil na premer 20 cm) in jo z ravnim dnom kozarca pritisnemo ob model ter poravnamo. Mase pride v višino cca 1 cm.

V kolikor bomo uporabili zmrznjene borovnice, jih pred pripravo odtajamo, nato pa jih skupaj z indijskimi oreščki dobro zmeljemo. Dodamo še 5 žlic agavinega sirupa in kokosovo maslo ter vse skupaj zmeljemo v fino maso. Maso vlijemo na plast mandljev, nato pa spravimo v hladilnik za najmanj 6 ur oziroma za čez noč. Mase pride v višino cca. 3 cm.  Pri svežih borovnicah je tortica malce slajša, pri zamrznjenih pa sladkost uravnavamo z agavinim sirupom.