Sestavine (za presno borovničevo tortico premera 20 cm)
- plast
- 300 gramov mandljev
- 50 gramov kokosovega masla
- plast
- 300 gramov (zmrznjenih) brusnic ali borovnic
- 300 gramov indijskih oreščkov
- 5 žlic agavinega sirupa
- 125 gramov kokosovega masla
Priprava
Mandlje in indijske oreščke namočimo čez noč oziroma za najmanj 12 ur (indijske oreščke lahko samo za 3 ure). Oboje dobro odcedimo, mandljem odstranimo kožico, da dobimo potem lepo belo barvo 1. plasti.
Mandlje zmeljemo skupaj s kokosovim maslom, nastalo maso pa razporedimo po modelu (uporabil sem raztegljiv model za torto in sem ga nastavil na premer 20 cm) in jo z ravnim dnom kozarca pritisnemo ob model ter poravnamo. Mase pride v višino cca 1 cm.
V kolikor bomo uporabili zmrznjene borovnice, jih pred pripravo odtajamo, nato pa jih skupaj z indijskimi oreščki dobro zmeljemo. Dodamo še 5 žlic agavinega sirupa in kokosovo maslo ter vse skupaj zmeljemo v fino maso. Maso vlijemo na plast mandljev, nato pa spravimo v hladilnik za najmanj 6 ur oziroma za čez noč. Mase pride v višino cca. 3 cm. Pri svežih borovnicah je tortica malce slajša, pri zamrznjenih pa sladkost uravnavamo z agavinim sirupom.