Kako zdravilne so maline, odkrivamo šele v zadnjem času. aline krepijo imunski sistem, zlasti pa so dobre pri preprečevanju vseh vrst vnetij. Maline so dobre tudi pri spopadu s kožnimi bolezni in pri premagovanju diabetesa tipa II.
Sestavine
(za tortni pekač s premerom 24 cm)
Osnova:
1 skodelica lešnikov
1 skodelica mandljev
1 1/2 skodelice datljev
1/2 skodelice presnega kakava
2 žlici kokosovega masla
2 žlici vode
1/2 čajne žličke v prahu (neobvezno)
Nadev:
cca. 250 g malin ali banan
Čokoladna masa:
2 skodelici datljev
1/2 skodelice vode
1/2 skodelice presnega kakava
1/2 skodelice kokosovega masla
Postopek
Najprej v multipraktiku zmešamo lešnike in mandlje, potem postopoma dodajamo še datlje. Ko je vse lepo sesekljano, dodamo še ostale sestavine.
V tortni pekač položimo plastično folijo za živila (da bomo tortico kasneje lažje vzeli ven). Osnovo čim bolj potlačimo v tortni pekač.
Maline ali banane (ali pa kakšno drugo sadje) zložimo po osnovi.
Za čokoladno kremo datlje meljemo, dokler ne nastane sprijeta krogla oz. da so sesekljani na res majhne koščke. Potem dodamo vodo in meljemo kar nekaj časa, dokler ne nastane gosta zmes (datljeva pasta). Vse mora biti lepo zmleto, brez delčkov. Dodamo še kakav in kokosovo maslo in zmeljemo še to.
To čokoladno maso prelijemo po tortici, damo v hladilnik in počakamo, da se strdi (cca. 30 minut).
Po želji lahko prej še potresemo s kokosom in okrasimo s sadjem.