Sestavine
za podlago:
- 1 skodelica drobno narezanega kokosa ali kokosove moke
- 1,5 skodelice namočenih mandljev (čez noč namočimo)
- ½ skodelice kaljene ajde
- ščepec himalajske soli
- 2 jušni žlici kokosovega olja
- 2 jušni žlici vode z limoninim sokom
Krema:
- avokado (5-6 zrelih mehkih sadežev, lupina je rjave barve
- 1 skodelica namočenih indijskih oreščkov (čez noč namočimo)
- 1 skodelica nerafiniranega agavinega sirupa ali medu akacija (2dl)
- 1 skodelica kokosovega bio olja, nerafinirano (2dl)
- ½ skodelice prekuhane vode + 2 čajni žlički agar agar (za trdoto)
- sveže stisnjen sok 5-6 limet ekološke pridelave
- listi mlade špinače (3 veliki listi ali skodelica malih listov bio špinače) za lepo barvo
- nastrgana lupinica bio limete (2 čajni žlički)
- burbonska vanilija v prahu (2 čajni žlički)
- ščepec himalajske soli
Preliv:
- sok 2 limet in skodelica ekoloških jagod
Priprava
Čez noč namočimo mandlje za podlago in indijske oreščke za kremo (namakamo 12 ur). Oreščke naslednji dan temeljito operemo in jih po navodilih za podlago in kremo zmešamo v blenderju z ostalimi sestavinami. Najprej naredimo osnovo (podlago), to damo v zamrzovalnik za 1-2 uri, medtem pripravimo kremo po receptu.
V toplo vodo najprej dodamo agar agar, nato v blenderju zmešamo oreščke, avokado in ostale sestavine, proti koncu dodamo še vodo, v katerem smo raztopili agar agar, lupinico limete in liste mlade špinače.
Kremo vlijemo v modelček, kjer smo predhodno pripravili podlago, nato vse skupaj ponovno zamrznemo za 4-6 ur.
Preliv pripravimo tik preden bomo sladico postregli. Dober tek!