Sestavine:
- 300 ml makadamij, ki jo za 4 ure namočimo v hladni vodi
- 1 čž probiotika v prahu
- 250 do 300 ml vode
- 1 jž kvasnega posipa
- himalajska sol
- malo limoninega soka
- za posip: konopljina semena, posušena zelišča ali sveže mleti poper
- obloga: kalčki različnih vrst, marinirani paradižniki, sveža narezana zelenjava
Priprava:
Namočene makadamije, probiotik in vodo gladko zmeljemo v posodi blenderja.
Maso stresemo v cedilno vrečko, jo položimo na veliko cedilo nad večjo posodo in obtežimo s kozarcem s čim večjim dnom (da popolnoma prekrije vrečko s sirom), napolnjenim z vodo.
Pustimo en dan, da se iz sirčka izcedi čim več vode in se prične postopek fermentacije.
Zjutraj sirček pretresemo v skledo, mu primešamo kvasni posip, sol in limonin sok.
Dobljeno maso z navlaženimi rokami oblikujemo v debelejše klobase, ki jih povaljamo v različnih posipih.
V hladilniku ga lahko hranimo 3 do 4 dni.